BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fél százalékpontos kamatvágást vár a piac

Kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfőn, a piac a jegybanki alapkamat 50 bázispontos csökkentését várja.

A Reuters elmúlt héten kiadott elemzése szerint a megkérdezett elemzők nagy többséggel fél százalékpontos lazításra számítanak. A megkérdezett 25 elemzőből csak ketten vártak ennél kisebb lazítást, vagy tartást.

Az elemzők csökkentették inflációs prognózisukat: 2009 végére a korábban várt 6,5 százalékkal szemben 5,6 százalékos 12 havi inflációt várnak, amely 2010 decemberére 2,8 százalékra csökkenhet. Ezen az alapon a monetáris enyhítési ciklus gyorsulását valószínűsítik, úgyhogy az év végére 6,5 százalékos alapkamatot jósolnak az előző havi felmérésben szereplő 7,0 százalékos konszenzus helyett, amennyiben a nemzetközi kockázatvállalási hajlam nem romlik, és a forint nem gyengül. 2010 folyamán a kamatcsökkentések 100 bázispontnyi folytatását várják a Reuters felmérésében megkérdezett elemzők az 5,5 százalékos mélypont eléréséig.

A várható kamatvágást segíti az is, hogy a fogyasztói árak 4,9 százalékkal haladták meg szeptemberben az egy évvel korábbit, és 0,1 százalékkal csökkentek augusztushoz képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi, az infláció alakulásáról szóló közlése alapján. A piac 5,2 százalékos éves inflációt várt szeptemberre.

Szeptemberben a 12 havi maginfláció 5,1 százalék, a havi 0,1 százalék volt.

A monetáris tanács legutóbb szeptember 28-án csökkentette a jegybanki alapkamatot, 50 bázisponttal 7,5 százalékra. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A piac arra számít, hogy év végéig 6,5 százalékra csökkenhet az alapkamat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.