BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódik a menet: új csúcson az arany, meglódult a kőolaj

A szerdai kereskedést is historikus csúcson folytatta az arany, de az összes nemesfém kilőtt a dollár zuhanására. A kőolaj ára éves csúcson, bár a holnapi tartalék adatok várhatóan még emelkedésről adnak számot.

A dollár gyengülése, a felpörgés előtt álló infláció okozta félelem és az energiahordozók drágulása hajtja a befektetőket a biztonságos nemesfémek piacára.

Az arany azonnali szállításának ára 1070,80 dollárra emelkedett Londonban, míg a new yorki határidős jegyzés 1072 dollárra drágult.

„A dollár miatt menetel az arany, továbbra is robosztus a tőkebeáramlás a piacra, valószínűleg még az idén elérjük az 1100 dolláros szintet” – mondja Tobias Merath, a Credit Suisse árupiaci elemzője. Az arany ára idén 21 százalékot emelkedett, ezzel közel sem a sárgafém az egyedüli termék a raliban.

Az ezüst unciája ma 18,085 dollárra drágult, amivel több mint 60 százalékos érték nyereséget könyvelhet el az idén, és tavaly július óta ez a legmagasabb árfolyamszintje, a platina 13 havi csúcson mozog: 1365,50 dolláron unciánként, míg a palládium, - amely közel 80 százalékkal ér többet év eleji értékénél – 330 dollárra drágult unciánként.

„A gyenge dollártól hajtva és a likviditási bőséggel támogatva a befektetők a nemesfémeket favorizálják, emiatt arra számítunk, hogy az arany, ezüst, platina és palládium ára tovább emelkedik az év végéig” – összegzi elemzését a Morgan Stanley.

A dollár index ma további 0,5 százalékot esett, idei árfolyam vesztesége 7 százalékos. „A dollár a vesztese mostani piaci hangulatnak”– teszi hozzá Mark Pervan, az ANZ Banking Group közgazdásza.

„A Treasury éjt nappallá téve nyomtatja a zöldhasút, ez pedig aláássa a fizetőeszköz értékőrző képességét más devizákkal vagy fémekkel szemben” – véli Mike Sander, a Sander Capital tanácsadója. Ez is közrejátszhatott a tajvani jegybank döntésében, hogy dollár helyett inkább aranyba helyezi át tartalékait.

Az amerikai deviza gyengélkedése hat az energiahordozók árfolyamára, ami fokozza az inflációs félelmet és erősíti a nemesfémek vásárlását, vagyis egymást-erősítő folyamat kialakulása zajlik a piacon. Az amerikai könnyűolaj (WTI) éves csúcsra drágult szerdán: 75,15 dollárra, míg az északi-tengeri brent árfolyama 1,5 százalékot emelkedett a londoni ICE tőzsdén: 73,45 dolláros hordónkénti értékig.

„A mai ralit két dolog generálja: egyfelől a dollár folytatódó gyengülése, másfelől a kitermelő országok által megemelt jövő évre vonatkozó keresleti prognózis” – mondja Victor Shum, a Purvin & Gertz szingapúri stratégája. Az OPEC 0,8 százalékkal, 84,93 millió hordóra növelte a jövő évi átlagos napi fogyasztásra vonatkozó várakozását, amelyet a feltörekvő, elsősorban ázsiai nagy gazdaságok fogyasztásával indokolt a világkitermelés 40 százalékát biztosító szervezet.

Az OPEC várakozását erősíti, hogy Kína szeptemberi kőolaj behozatala a tavalyi évhez képest 15 százalékot emelkedett. „A befektetők egyre hisznek a recesszió végében, amelyet makro adatok támasztanak alá” – mondja Amrita Sen, a Barclays Capital elemzője. De a kőolaj menetét időlegesen megakaszthatja a múlt heti amerikai tartalékkészlet adat, amelyet holnap tesz közzé az energiaügyi hivatal: a várakozások szerint tovább nőtt az állomány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.