BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyenge hetet zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvénypiaca nem volt lendületben az eltelt héten, a részvényárak szűk sávban változtak, a BUX a 20 ezer pontos értékhatár körül mozgott, és a forgalom is mérsékelt maradt.

Az index kevéssel 20 ezer pont fölött, 20.028 ponton zárt pénteken, az előző hét végi értékéhez képest 72 ponttal, 0,36 százalékkal emelkedett. A piaci szakértők szerint alapvetően nem változott a hangulat, az elmúlt fél évben tapasztalható emelkedő trend van még mindig érvényben a részvénypiacokon, amelynek forgatókönyve szerint egy-egy pár napos csökkenést ismét növekedés követ.

Bár a befektetők körében jelenleg sokkal nagyobb a vételi kedv, mint az eladási, a szakemberek szerint a nagyobb korrekciónak is megvannak a fundamentális alapjai. Az Amerikai Egyesült Államokban a héten elindult a gyorsjelentési szezon, a negyedéves vállalati beszámoló időszakot megnyitó Alcoa - a legnagyobb amerikai alumíniumipari cég - a várakozásokkal ellentétben megszakította veszteségsorozatát, és három negyedév után ismét nyereséget ért el. Európában is napvilágot látott néhány optimista hír. Ilyen volt Jean-Claude Trichet EKB elnök nyilatkozata is, amely szerint a makrogazdasági mutatók arra utalnak, hogy folytatódik a fellendülés az euróövezetben.

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke csütörtökön az után nyilatkozott így, hogy a jegybank változatlanul, egy százalékon hagyta az irányadó kamatát. Hasonlóan pozitív hír volt, hogy augusztusban már 1,7 százalékkal nőtt a német ipar teljesítménye az egy hónappal korábbihoz képest, amit az elemzők úgy értelmeztek, hogy Európa vezető nemzetgazdasága a fellendülés szakaszába lépett. A hazai ipari termelési adat ugyanakkor azt jelzi, hogy Magyarországon egyelőre nincs fordulat: az ipari termelés augusztusban 19,9 százalékkal csökkent a tavalyi bázishoz képest, míg az idén júliushoz viszonyítva 0,7 százalékkal mérséklődött. A vezető részvények vegyesen változtak a héten. az OTP és a Magyar Telekom erősödött, míg a Mol és a Richter veszített értékéből.

Az OTP részvények ára 1,63 százalékkal 5.285 forintra emelkedett. A Magyar Telekom 1 forinttal, 0,12 százalékkal erősödött, 811 forinton zárt pénteken. A Mol árfolyama 0,51 százalékkal 14.655 forintra csökkent. A Richter 0,24 százalékos gyengüléssel, 38.010 forintos árfolyamon fejezte be a hetet. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 11 ponttal, 0,59 százalékkal emelkedett, 1.947 ponton zárt pénteken.

Nem csak az árváltozások, a forgalom is mérsékelt volt az elmúlt héten, a részvényekkel 89,2 milliárd forint értékben kereskedtek, míg az előző héten 126,4 milliárd forint értékben születtek üzletek. Az összforgalom 75 százalékát az OTP részvények adásvétele adta, a Mol 10,4 százalékkal, a Richter 5 százalékkal, a Magyar Telekom közel 6 százalékkal részesedett a teljes forgalomból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.