BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindenkit megperzsel az Apple!

A tegnap este jelentő technológiai óriás igen csak kitett magáért, hisz mind a várakozásokat, mind a tavalyi év eredményét meghaladó negyedéves számokat tett közzé, melynek hatására történelmi csúcsra (200 dollár fölé) száguldott az Apple részvények árfolyama a zárás utáni kereskedésben – írja a Cashline.

9,8 milliárd dolláros árbevétel mellett, ami közel 7 százalékkal haladta meg az elemzői konszenzust. A jó teljesítmény az iPhone és a Mac termékek értékesítési felfutásának köszönhető, és ha belegondolunk abba, hogy még csak most jön a karácsonyi bevásárlós időszak, akkor a jelenlegi negyedév sem lehet majd olyan rossz.

Ennek köszönhető, hogy sok elemző 250 dolláros árfolyamot sem tart elképzelhetetlennek az Apple esetében, ami tovább főtheti ezt a befektetési sztorit (itt legalább árbevétel növekedést látni, nem úgy, mint a reálszféra többi ágazatában), más kérdés, hogy a történelmi csúcsra repített árfolyam azért óvatosságra int. Ezt támasztja alá a menedzsment szokásos konzervatív előrejelzése a folyó negyedévre, hisz EPS eredmény szintjén 1,70-1,78 dollár (várt: 1,91), árbevétel tekintetében 11,3-11,6 milliárd dollár (várt: 11,4) közötti sávot határozott meg, ami mindkét esetben alatta marad a konszenzusnak.

Egyre jobban aggódnak az európaiak a gyenge dollár miatt. Az eurózóna pénzügyminisztereinek tegnapi luxemburgi találkozóján sok szó esett a valutaárfolyamokról, legfőképp az euró és dollár viszonyáról, hisz február óta közel 20 százalékkal emelkedett az EUR/USD keresztárfolyam. A kommentárokban azon aggodalmaiknak adtak hangot, hogy az ilyen jellegű kilengések rossz hatással vannak a gazdasági felépülésre, nem is beszélve az európai vállalatok versenyképességének romlásáról.

Mondjuk azért az vicces, hogy az európaiak állnak ki az erős dollár mellett (most a francia pénzügyminiszter nyomatékosította ezt), míg amerikai részről egyre jobban elhalnak az ilyen jellegű szóbeli intervenciók, persze érthető is, mivel a világ vezető gazdasági nagyhatalmának kapóra jön a gyengébb zöldhasú, nem is beszélve nagy multinacionális cégeiről. Amúgy év végén Trichet és kollégái újfent Kínába utaznak, ahol várhatóan megint megpróbálnak nyomást gyakorolni a kormányzatra a jüan felértékelésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.