BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tűrik tovább az erős eurót

Lépéseket tervez Brüsszel az export-versenyképesség javítása érdekében

A G20 november eleji pénzügyminiszteri találkozóján lépéseket kell tenni a dollár mélyrepülésének a megállítására – erről állapodtak meg az EU-tagállamok pénzügyminiszterei. Március óta mintegy 20 százalékkal, 1,50 dollár közelébe erősödött az euró, s ez piaci szakértők és kormányzati illetékesek szerint hovatovább veszélyezteti az európai export versenyképességét, ezen keresztül a gazdaság kilábalását.

Ráadásul nemcsak a zöldhasúval szemben szárnyal az egységes fizetőeszköz, hanem a fonttal és a jüannal szemben is; ez azt jelenti, hogy mindezeken a fontos exportpiacokon nehezebbé vált az európai cégek helyzete.

A meghatározó külkereskedelmi partnerek valutáiból összeállított kosárral szemben az elmúlt egy évben tíz százalékkal erősödött az euró, és ez egyes számítások szerint egy teljes százalékpontot vonhat le az euróövezet idei GDP-teljesítményéből. (Az Európai Bizottság szeptember közepén kiadott makrogazdasági prognózisában 4 százalékos gazdasági visszaesés szerepel mind a valutauniós országokra, mind az unió egészére nézve.)

Jóllehet nemrég Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter is kívánatos célnak nevezte a dollár erősödését, a Bloomberg által idézett londoni elemzők szerint nagyon nehéz lesz ezt elérni.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.