BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Titkos megbeszélések - "Nem akarjuk leváltani a dollárt"

A szaúd-arábiai jegybank elnöke, Mohammed el Dschasser "abszolúte hamisnak"nevezte a The Independent című brit lap keddi számában megjelent kijelentést, miszerint az Öbölbeli arab államok arra készülnek, hogy a dollár helyett más valutát alkalmazzanak az olajkereskedelemben.

A jegybank elnöke közölte: Szaúd-Arábia nem folytat ilyen értelmű tárgyalásokat – idézi a BBC-nek adott nyilatkozatot a RIA Novosztyi. A hírügynökség szerint orosz hivatalos személyek "titkos megbeszéléseket" tartottak arab államokkal, Kínával és Franciaországgal, hogy véget vessenek a dollár alkalmazásának a nemzetközi olajkereskedelemben.

A jelentés szerint ezek az országok a dollár helyett egy olyan valutakosárra térnének át, amelyben az euró, a japán jen, a kínai jüan, az arany és a vezető olajtermelő arab országok új, egységes valutája szerepelne. A titkos megbeszélések az orosz, kínai, japán és brazil pénzügyminiszterek és jegybankelnökök között zajlottak le. Az Independent szerint a megbeszélések tényét kínai és arab bankforrások meg is erősítették.

A Cashline mai iránytűjében ezzel kapcsolatban úgy vélekedik, önmagában nem újdonság a hír, hisz az elmúlt években folyamatosan voltak ilyen hírek a piacon, de sokak szerint egy ilyen váltásnak kevésbé van alapja. Ugyanakkor Irán már évek óta nem dollárban (inkább euróban) számolja el olajexportját, de az olaj ára akkor is dollárban van megállapítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.