BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A JPMorgan is bízik Magyarországban

Felminősítette pénteken a magyar adósságpiaci befektetéseket a JPMorgan globális pénzügyi szolgáltató csoport a gyorsan javuló költségvetési helyzetre és a cég szerint hamarosan szintén javulásnak induló adósságrátára hivatkozva – közölte a távirati iroda.

A JPMorgan londoni elemzői piaci súlyozásúról felülsúlyozásúra minősítették fel a magyar befektetési konstrukciókat a ház által vezetett globális feltörekvő piaci kötvényindex (EMBIG) modellportfólióján belül. A cég elemzése szerint a közép-európai térségben Magyarországon volt a legmélyebb a recesszió annak nyomán, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU támogatási programjának feltételrendszere prociklikus költségvetési politikát követelt meg a kormánytól. Ennek révén azonban a JPMorgan becslése szerint a ciklikus kiigazítással számolt elsődleges államháztartási egyenleg Magyarországon a hazai össztermék (GDP) 4,5 százalékának megfelelő mértékben javult 2007 és 2009 között, ez a GDP-arányos idei deficitet 4 százalék alatt tartja majd.

A ház szakértői szerint ennek eredményeként Magyarország „abban az egyedülálló helyzetben van”, hogy amint a növekedés beindul, nem lesz szüksége a költségvetési politika szigorítására. A JPMorgan emellett – felidézve az S&P múlt havi kilátásjavító döntését – azt írta: további kedvező hitelminősítői lépésekre számít abban az esetben, ha a következő kormány is fenntartja a megfontolt költségvetési alapállást. A cég megerősítette: véleménye szerint Magyarország jó helyzetben van ahhoz, hogy a közép-európai hármak közül elsőként csatlakozhasson az euróövezethez.

Nem csak a JPMorgan szakértői látják egyébként javulónak a magyar kilátásokat. Egy hónapja a Bank of America és a Merrill Lynch elemzője is úgy fogalmazott, Magyarország világelső lehet a költségvetési egyensúly helyreállítása tekintetében. VG

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.