BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irán háborús játszmái emelik az olaj árát

Hétfőn 78 dollár fölé emelkedett az olaj hordónkénti ára. Az árfolyam mozgását a gyenge dollár mellett Irán erődemonstrációja motiválta.

Kora délután Európában a decemberi jegyzésű nyersolaj ára 90 centtel, 78,37 dollárra emelkedett a New York-i elektronikus kereskedelemben. Az áremelkedés egyik oka, hogy Irán vasárnap nagyarányú légvédelmi hadgyakorlatba kezdett egy katonai vezető pedig kijelentette, hogy az ország képes bármely Izraelből induló támadás elhárítására.

Az AP-nek nyilatkozó elemzők szerint a hadgyakorlat kiélezte ugyan a helyzetet a Közel-Keleten, de a készletekre nem lesz különösebb hatással. A Purvin & Getz szakértője úgy látja, a befektetők a 77 dolláros kurzust megfelelő alkalomnak találhatják a vásárlásra, az iráni akciók pedig jó ürügyet szolgáltatnak az üzlet megkötéséhez.

A KBC Market Services elemzője szerint az a tény, hogy az olaj ára a 80 dolláros határról egy nap alatt 75 dollárig esik vissza, azt mutatja, hogy mindenki tisztában van a gazdaság helyzetének javulásával, de még nem hiszi el teljesen.

Ezzel párhuzamosan Irán közölte: 5 milliárd dolláros hasznot hozott, hogy az ország a dollárról az euróra tért át az olajbevételek tekintetében. Az angol nyelvű állami televízió közlése szerint 2007 óta az olajbevétel 85 százaléka nem dolláralapú elszámolással érkezett az országba. Az iráni jegybank elnöke kiemelte, hogy az ország jelentősen csökkentette a dollár szerepét a valutakosárban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.