BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tízhavi mélypontra nyomta le a dollárt a Fed

Az európai tőzsdék vezető indexei felfelé indultak a Fed bejelentésének hírére, miszerint az amerikai alapkamat továbbra is rekord alacsony szinten marad. A dollár viszont tovább zuhant, mivel a Fed kijelentette, hogy a valuta értékvesztése a megfelelt a várakozásoknak.

A brit FTSE 100 és a német DAX 0,5 százalékkal emelkedett, Franciaországban a CAC-40 pedig 0,7 százalékot erősített ma. Korábban a japán Nikkei is 0,4 százalékot emelkedett, a kínai Sanghaj index pedig a tegnapi nagy zuhanás után 2,1 százalékos pluszban zárt – jelenti az AP.

A piaci optimizmust a Fed közlése táplálta, miszerint a kamatszint hosszabb ideig rekord alacsony szinten marad. A Capital Economics vezető elemzője szerint semmilyen jel nem utal arra, hogy a közeljövőben szigorodna az amerikai fiskális politika. A várhatóan alacsony kamatszintek kiegyensúlyozták a tegnap lefelé módosított GDP-adat miatti rosszkedvet, a Dow Jones és az S&P 500 is erősödött, 0,3, illetve 0,4 százalékkal.

A részvények emelkedését ellensúlyozta a dollár további zuhanása. Az amerikai valuta tíz hónapos mélypontot ért el, miután a Fed azt is közölte, hogy a zöldhasú értékének csökkenése szabályszerű volt. Ennek hatására az euró csaknem megdöntötte tizenöt hónapos rekordját a dollárral szemben, a közös európai fizetőeszköz 1,5044-es magasságot ért el. A BNP Paribas szakértője szerint a Fed megjegyzése azt tükrözi, hogy a központi bank nem aggódik a dollár gyengesége miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.