BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hajlandóak megnyitni a pénzcsapokat a német bankok

Wolfgang Schäeuble német pénzügyminiszter közölte: a kereskedelmi bankok vállalták, hogy növelik a kis- és a közepes vállalatoknak nyújtott hitelek összegét.

Bár Németországban nincs hitelválság, a hitelszűke lehetősége miatt döntő fontosságú, hogy a bankok elégséges összegben folyósítsanak hiteleket a német gazdaság részére. Ezt támasztja alá a német gazdasági miniszter tegnapi figyelmeztetése, miszerint hitelválság sújthatja Németországot, ha a bankok nem növelik a hitelezési aktivitást. Angela Merkel kancellár a jövő héten tárgyal a pénzintézetek vezetőivel ez ügyben - jelenti a The Wall Street Journal Berlinből.

A pénzügyminiszter szerint a német gazdaság 2012-ben vagy 2013-ba érheti el a válság előtti állapotát. Josef Ackermann, a Deutsche Bank vezére a találkozón új pénzalap létesítését javasolta, amelyből a kis- és közepes cégek erősíthetnék tőkehelyzetüket. Ez az egyetlen konkrét javaslat, amelyet elfogadtak a döntéshozók. Ugyanekkor a gazdasági miniszter leszögezte, hogy Deutsche Bank vezére által javasolt pénzalap kizárólag magánpénzzel működik majd, ahhoz az állam nem járul hozzá.

Az Ifo intézet hétfői jelentése szerint a cégek 42,9 százaléka szembesül szigorúbb hitelfeltételekkel novemberben, az arány 1,2 százalékkal magasabb az előző havinál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.