BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két hónapos mélyponton az olaj ára

A nyersolaj ára tovább zuhant, miközben a dollár erősített pozícióin. Az elemzők szerint a zöldhasúnak továbbra is a vártnál kedvezőbb amerikai munkanélküliségi adat ad lendületet.

Kora délutánra Európában 73,29 dollárig csökkent az olaj ára a tegnapi 73,93 dollárhoz képest. Az erős dollár tehát két hónap után kimozdította az olajat a 75 és 82 dollár közötti árfolyamsávból – jelenti az AP.

A befektetők eddig a dollár gyengülésére válaszolva vásárolták az olajat. A gyengélkedő amerikai gazdaság és az élénkítő lépések inflációs félelmeket keltette, amelyek ellen megfelelő menedéket nyújt az árupiac. A Purvin & Gertz elemzője szerint a dollár mozgása továbbra is elsődleges tényező az olaj árának meghatározásában, de a hetvenegynéhány dolláros olajárat sokan vásárlási lehetőségnek tekintik.

Az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a bíztató jelek ellenére a kereslet még hosszú ideig alacsony szinten marad. Bár a gázár emelkedik majd a várható hideg időjárás miatt, a nagy készletek ellensúlyozzák ezt a hatást.

Megosztottak az elemzők a kőolaj heti árfolyammozgásával kapcsolatban: a megkérdezett 41 közgazdász közül 21 vélte úgy, hogy esik az energiahordozó jegyzése, öten drágulásra számítottak, míg 15-en semlegesen nyilatkoztak a Bloomberg körkérdésére. A bizonytalanság nem véletlen, mert bár nagy nyomás nehezedik a fekete arany árfolyamára – amely a múlt héten szinte végig veszített értékéből –, pénteken mégis közel egy százalékkal drágult, miután az amerikai munkaerő-piaci hivatal közzétette, hogy novemberben 10 százalékra csökkent az állástalanok száma. 

Az olaj ára tegnap másfél havi mélypontra süllyedt, miután az olajtermelő országokat tömörítő OPEC tagjai közölték, hogy nem változtatnak a termelésen. Az árcsökkenést a dollár erősödése is támogattta.

Kora délutánra 74,80 dollárra csökkent a januári jegyzésű nyersolaj ára Európában. A háttérben az OPEC állt: Líbia, Kuvait, Algéria és Katar illetékesei ugyanis vasárnap úgy nyilatkoztak: nem változtatnak a kitermelés mértékén december 22-én tartandó ülésükön. Ali Naimi, a szaúdi olajminiszter hozzátette, hogy az elmúlt két hónapban tapasztalt, 80 dollárhoz közelítő ár teljesen megfelel számukra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.