BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre élesebb kritikák érik a Fed-et

Éles hangnemben folyt csütörtökön a pénzügyi válságot vizsgáló bizottság ülése, ahol Sheila Bair, a Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (FDIC) elnöke kijelentette: a 2007-ben kirobbant krízisért az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a felelős, amely túl későn kezdte el a jelzáloghitelezés szabályozását.

Az FDIC veszi át a csődbe jutott amerikai bankok betéteit, és kezeli azok ügyfeleinek számláját. A kritika a legrosszabbkor jött a Fed számára, amelynek szerepét több amerikai kongresszusi képviselő mellett a Szenátus banki bizottsága is újrafogalmazná.

A Fed könnyen elveszítheti a piac elsőszámú felügyeletével megbízott mandátumát, ha a demokrata párti képviselők javaslata életbe lép és egy új szuperfelügyeletet állít fel a kormány.

Bair a bizottság ülésén azt hangsúlyozta, hogy a Fedet semmiképpen nem érdemes egy ilyen, átfogó, ellenőrző szerephez juttatni. Mint mondta: „a felügyeleti szerveket teljesen felkészületlenül érte a válság kitörése és nem rendelkeztek megfelelő eszközzel ahhoz, hogy megakadályozzák a likviditási válságot, amely a bankrendszerből átterjedt az egész pénzügyi szférára és a reálgazdaságra.”

Bair - szemben Timothy Geithner pénzügyminiszterrel - egy válságmegelőző alapot állítana fel, amelyhez át kellene világítani az iparág intézményeit. Ehhez kapóra jöhet forrásként az Obama kormány által tervezett pénzügyi extradíj, amelyet a 20-30 legnagyobb amerikai bankra rónának ki, és amelytől legalább 90 milliárd dolláros bevételhez jutna az állam a következő 10 évben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.