BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fontos hét elé néz a New York-i tőzsde

A nagy számban nyilvánosságra kerülő negyedéves amerikai vállalati eredmények, és a makrogazdasági adatok befolyásolják elsősorban a New York-i értéktőzsde irányadó mutatóinak az alakulását a jövő héten keddtől. A börze zárva lesz hétfőn.

A tőzsde Standard and Poor''s 500-as mutatója 23,5 százalékkal nőtt tavaly. Ezen belül mintegy 60 százalékkal emelkedett az információ technológiai ágazatba tartózó részvények almutatója. Ez a jelentős növekedés azonban elbizonytalanította a szakértőket, akik szerint félő, hogy a szektor papírjainak az árfolyama túl magasra nőtt, és nem tudni, meddig folytatódik a drágulás.

Elemzők azzal számolnak, hogy jelentősen emelkedtek a tavalyi utolsó negyedévi vállalati adózott eredmények 2008 azonos időszakához képest, amikor a gazdasági visszaesés komolyan befolyásolta a vállalati adatokat is.

A S&P 500-as indexében található cégek negyedéves profitja a várakozások szerint 186 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Amennyiben helytálló a várakozás, akkor ez lesz az első negyedév, amikor az ide tartozó vállalatok együttes adózott eredménye növekedést ért el éves összevetésben 2007 második negyedéve óta.

A jövő héten az 500 cégből 57 hozza nyilvánosságra negyedéves adatát.

Kedden közli eredményét az IBM, csütörtökön a Google, míg a pénzügyi ágazatból a Bank of America és a Morgan Stanley szerdán, a Goldman Sachs pedig csütörtökön.

A héten mind a három vezető tőzsdemutató veszteséggel zárt. A DJIA 0,1 százalékkal, az S&P 0,8 százalékkal, a Nasdaq 1,3 százalékkal hanyatlott.

A makrogazdasági adatok közül a jövő héten kerül ismertetésre a decemberben megkezdett lakóingatlan-építések száma, valamint a decemberi termelői áralakulására vonatkozó adat.

Megfigyelők szerint a decemberben megkezdett lakóingatlan-építés éves szinten 573 ezerre csökkent a novemberi 574 ezerről. A decemberi termelői ár kapcsán stagnálást várnak az elemzők a novemberi 1,8 százalékos bővülés után, míg a maginflációt 0,1 százalékra várják a novemberi 0,5 százalékos emelkedés után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.