BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába kedvezőbb a forintárfolyam, nem vesznek fel több hitelt

Alig több mint másfél százalékkal növekedett tavaly a háztartásoknál lévő hitelek állománya, ez töredéke a korábbi években megszokott, stabilan két számjegyű bővülési ütemnek – derül ki a Magyar Nemzeti Bank most közzétett adataiból.

December végén a szektor tartozásainak mennyisége 7843,9 milliárd forintot ért el, ennek valamivel több mint a felét képviselték a lakáscélú kölcsönök.

A stagnálásnak is felfogható növekedés pedig annak ellenére következett be, hogy a forint árfolyama jóval kedvezőtlenebbül alakult a meghatározó devizákkal szemben, mint 2008-ban: a lakossági hiteleknél meghatározó svájci frank például két éve még 158,9, tavaly viszont már 185,6 forintos átlagárfolyamot produkált, ez érezhetően megemelte a forintban kimutatott mennyiséget. A betéteknél – a 2008 végi, magas bázis miatt – szintén nem történt áttörés.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.