BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszélyt jelent a bankokra a görög helyzet

Egy esetleges görög államcsőd leginkább az európai bankokat sújtaná. Az Athénnal szembeni követelések közel kétharmada, 163 milliárd euró van külföldi, első sorban euróövezeti pénzintézetek kezében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kezében.

A Világbank becslése még ennél is messzebb megy, és 77 százalékra teszi a külföldi hitelezői részesedést – írja a Financial Times Deutschland. Összehasonlításképp: a spanyoloknál 68, a portugáloknál pedig 47 százalékos ez az arány.

Különösen nagymértékben érintettek ezen belül is az euróövezet pénzintézetei. A Morgan Stanley becslése szerint a monetáris unió bankjainál felhalmozott követelések 10 százaléka szóló Görögországra.

A Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) adatai szerint 2009-ben a francia hitelintézeteknél 75 milliárd, a németeknél pedig 43,2 milliárd dollárt tett ki az Athénnal szembeni követelésállomány. A monetáris unión kívüli Svájc bankjai szint én nagy szeletet hasítottak ki még korábban a görög „tortából”: Athén összesen 64 milliárd eurónyi tartozást halmozott fel velük szemben.

Elemzők szerint a bankok ilyen nagy mértékű érintettsége miatt áll fenn a veszélye a görög „kór” tovaterjedésének. Athén fizetésképtelensége esetén ugyanis a görög üzleten sok pénzt veszítő hitelezők a portugál, spanyol vagy olasz állampapíroktól is igyekeznének hirtelen megszabadulni attól való félelmükben, hogy ismét pórul járnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.