BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint vezeti a ralit a térségben - Háttér

A forint vezeti a feltörekvő piacokat jellemző szerda délutáni ralit. Az eurót szerdán délután fél négykor 261,54 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a kedd délután négy órai 263,87 forint után.

A kockázatvállalás beindulását az idézte elő, hogy tegnap este a Standard & Poor’s levette Görögországot a negatív figyelőlistáról, vagyis rövid távon nem tervezi az ország adósság besorolásának leminősítését.

Eközben marad a likviditás bőség a piacokon, legalábbis a Fed megígérte, hogy továbbra is rekord alacsony szinten fogja tartani a kamatokat, emiatt nagyobb bátorsággal mernek a befektetők a kockázatosabb eszközökből vásárolni. Az euró ára 261,94 forintig süllyedt a budapesti bankközi piacon, utoljára 2008 decemberében járt ezen a szinten a jegyzés. A dollárért 190,25 forintot kértek, míg a svájci frankkal 180,55 forinton kereskedtek.

Más fizetőeszközöknek is sikerült kihasználni a nemzetközi befektetői klímát, a lengyel zloty 0,2 százalékot erősödött az euróval szemben 3,8711-es szintre, míg a cseh korona jegyzése 25,415-ös váltóértéken állt délután. A román lejt pedig 4,0821-es értéken jegyezték a közös pénzzel szemben.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzője, Benoit Anne szerint a magyar kötvények most a legvonzóbbak az egész feltörekvő piaci spektrumban, ugyanis relatíve magas hozamot kínálnak, miközben az ország államháztartási konszolidációját nem fogja megakasztani az áprilisban soron következő választás, majd a felálló új kormány sem.

A magyar eszközök kockázati felára jelentősen csökkent a héten, az államcsőd ellen biztosító CDS felára 2008 év végi szintjére süllyedt vissza, 178,5 pontra, míg az öt éves magyar kötvények hozama 4 éves mélybe, 6,501 százalékra esett.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.