BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csordogál a pénz a tbsz-ekre

Megtakarítás. Nagy az érdeklődés a tartós befektetési számlák (tbsz) iránt – számolnak be a hazai hitelintézetek –, egyelőre azonban csak csordogálnak a pénzek a számlákra. A kamatadó-kedvezménnyel, illetve -mentességgel kecsegtető szerződéseket az idén januártól köthetik meg az ügyfelek a bankoknál és más szolgáltatóknál, azóta az OTP Banknál 2500 ilyen számlát nyitottak, az Erste Befektetési Zrt.-nél mintegy ezer, az UniCredit Banknál pedig több száz befektető vette igénybe ezt a szolgáltatást. Igaz azonban az is, hogy több nagy piaci szereplő nem az év legelején, csak néhány hetes késéssel ugrott neki a tbsz bevezetésének, az OTP például január közepén, az Erste január végén, a CIB Bank pedig csak februárban vette fel kínálati palettájára a szolgáltatást.

Az állományokról pedig egyelőre a piaci szereplők többsége nem nyilatkozik, de feltehetően elég kicsi lehet. Az Erste Befektetési Zrt.-nél például 2,5 milliárd forint van az értékpapírszámlákon, ebből 1,5 milliárdot tesz ki a befektetési jegyek állománya, a maradék összeg fele-fele arányban van részvényben és állampapírban. A pénzügyi intézmények azonban bizakodóak. „Teljesen új termékek értékesítése esetén megszokott, hogy lassabb a felfutás. Az ügyfeleink folyamatos érdeklődése alapján arra számítunk, hogy a termékek iránti kereslet folyamatosan emelkedik” – mondják az Erste Bank szakértői. Egyelőre a társaságnál a bankbetétben lévő megtakarítások 5 százaléka megy át a tbsz-ekre.

A szolgáltatás jövőjével kapcsolatban viszont optimisták a pénzügyi csoportnál. Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója például úgy véli, hogy két-három év múlva akár a mintegy 10 ezer milliárd forintnyi lakossági megtakarításnak ötöde, vagyis kétezer milliárd forintnyi befektetést is kezelhetnek a piaci szereplők a kedvezményes adózású számlákon. Arra számítanak, hogy ügyfeleik vagyonának a 20-25 százaléka kerül majd át a tbsz-ekre. Hasonlóan vélekednek a K&H Banknál is, ahol úgy gondolják, három év múlva a betéti és befektetési állományok 20 százaléka fekszik tbsz-eken.

Az első hetek tapasztalata alapján egyébként meglehetősen változatosan fektetik be az ügyfelek hosszú távra félretett pénzüket. A CIB Banknál, amely egyelőre nem fejlesztett még ki külön terméket a tbsz-re, a három és hat hónapos betétek a legkeresettebbek, az Ersténél viszont, ahol másfél, két-, három-, négy- és ötéves betétek is felkerültek a kínálati palettára kimondottan a tbsz miatt, az ötéves betét a legkeresettebb. Igaz, a kamata is ennek a lekötésnek a legmagasabb, március 1-jétől évi 7 százalékos. Az UniCredit Bank is kínál hoszszú távú, három- és ötéves lejáratú bankbetétet klienseinek, a hitelintézetnél azonban úgy tapasztalják, hogy a választott termékek köre ennél szélesebb, a tőkevédett alapokon és állampapírokon át a részvényekig terjed. A K&H-nál döntő részben befektetési jegyeket vásárolnak az ügyfelek a tbsz-ekre, méghozzá főleg tőke- és hozamvédett konstrukciókat.

A termékfejlesztés is gőzerővel zajlik a hazai hitelintézeteknél. A K&H a már bevált úgynevezett „háromszor fizető”, illetve előlegfizető hozamvédett befektetési alapok kibocsátását folytatja majd, emellett betéti konstrukciók fejlesztésén dolgozik. Az OTP-nél február közepétől érhetők el azok a négy- és hatéves kötvények, amelyek lejárata (2013., illetve 2015. december 30.) a tbsz speciális futamidejéhez illeszkedik. Az idén megtakarított pénzt ugyanis kedvezményes, 10 százalékos kamatadóval legkorábban 2014, kamatadómentesen pedig 2016 januárjától lehet majd felvenni. A bank jövő héttől induló tavaszi megtakarítási programjában pedig egy- és 5+ éves betéteket (amely egy betétgyűjtési időszakból és ötéves lekötésből áll), illetve 3-5 éves strukturált betéteket kínál majd klienseinek. Az OTP tervei között szerepel még emellett a tbsz futamidejéhez igazodó lejáratú, hozamvédett strukturált alapok indítása is.

A CIB Banknál egyelőre gyűjtik az ügyféligényeket, hogy milyen futamidejű betétre lenne a legnagyobb igény, és három-négy héten belül rukkolnak ki az új konstrukcióval. A hosszú távú betéttel már rendelkező UniCredit Bank inkább az értékpapíros oldalon erősít a jövőben, és a jelenleg csak devizában elérhető befektetési alapok forintos változatainak bevezetését tervezi, mivel a tbsz-en külföldi fizetőeszközben denominált értékpapírt nem tarthatnak az ügyfelek. HB

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.