BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélypontra juthat az arany ára - Árupiaci körkép

Az év eleje óta a cukor, a kakaó, a szójabab, a kukorica és a búza árfolyama kétszámjegyű hanyatlást produkált. A héten rövid ideig az arany is a negatív oldalon tartózkodott, sőt egyszer még az 1 085 dolláros szintet is tesztelte – olvasható a SAXO Bank kommentárjában.

Ha záró árfolyama ennél alacsonyabban alakulna, megnyílna az út a 2010-ben már egyszer megélt 1 045 dolláros mélypont felé. A dollár árfolyamának folyamatos emelkedése mindeddig csak korlátozott hatást váltott ki, ám az egyre csökkenő árfolyamcsúcsok arra utalnak, hogy pozitív irányú kitörési kísérletre csak piaci korrekció után van esély. Ezt a negatív hangulatot rövid távon legalábbis részben kompenzálni fogja, ha az árfolyam visszakúszik 1 110 dollár fölé. Pozitív jelként fogható fel a fizikai kereslet közelmúltban tapasztalható, javarészt ezúttal is Kínából származó emelkedése.

A nyersolaj árfolyama 80 dollár körül megrekedni látszik, hiszen a piac a 83,50 dolláros kísérleteket március során háromszor is visszautasította. Továbbra is emelkedőben van a spekulatív long pozíciók állománya, amelyet az Árutőzsdei Bizottság (CFTC) péntekenként állapít meg. A friss mérés szerint a WTI Crude határidős kontraktusokban 124 000 kötésegységnyi a nyitott pozíció. Az előző, még januárban mért 135 000 kötésegységnyi csúcsra a piac akkor 15 dolláros mértékű árfolyamkorrekcióval válaszolt.
  
Bár a kilátások továbbra is pozitívak, a közeljövőben a tényleges irányt a dollár mozgása fogja meghatározni. Az euró gyengülésének folyamatából, majd az olaj árfolyamának feltornászására irányuló kísérletből jól látszik, hogy a piaci tendenciákon ma szinte kizárólag dollár uralkodik. A 83,50-es szint felett a piac a 85,90 dolláros ellenállás felé, 78,80 alatt pedig a 76,30 dolláros támasz irányába tör, és ez utóbbi esetben a spekulatív pozíciók fent említett állománya folytán akár mélyebb korrekcióra is sor kerülhet.

A gabona piacán újabb technikai eladási hullám söpört végig az elmúlt héten, mert Középnyugaton a melegebb időjárás miatt a vetés késése már nem fenyeget, és mert az amerikai export az erős dollár miatt gyengélkedik. Éves szinten 16 százalékkal alacsonyabb a búza és a kukorica árfolyama is, miközben a búza piacán a kilátások a hatalmas globális kínálat és az exportpozíciókért folytatott élesedő verseny miatt kimondottan negatívak.

A kukorica kilátásai ennél valamivel több támaszra találnak. Az árfolyamot az etanol iránti kereslet támogathatja meg, mert a gazdaságok egyre nagyobb területen állnak át szója vetésére. A dollár árfolyama viszont ellenállást válthat ki. A Farm Futures magazin felmérése szerint a kukorica vetésterülete 35,35 millió hektár, ami a korábbi előrejelzésnél kevesebb.

Ebből kiindulva az arányokra való kereskedésben a kukoricát a búzánál előnyösebbnek tartjuk, de még meg kell várnunk, amíg az USA Mezőgazdasági Minisztériuma március 31-én bejelenti a gabonakészletek állományát és vetésterület alakulását. A legközelebbi hónapra létesített kötések alapján a kukorica árfolyama a héten ugyan áttörte a 360 dolláros támaszt, de így is a 2010-ben mért 347,5 dolláros mélypont fölött maradt. Ellenállások 366, illetve 375 dolláron mutathatók ki. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.