BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Molka" és Bolka Kurdisztánban járt

Az olajtársaság tegnapi tájékoztatása szerint az első tesztfúrás sikeres volt az iraki Akri-Bijeel mezőn, ahol 3,200 hordó kőolajat és 150 hordó olajegyenértékesnek megfelelő földgázt hoztak a felszínre – jelenti a Cashline.

A továbbiakban egy második kutatófúrásra kerül sor, 2010 végén pedig hivatalos bejelentés is napvilágra kerülhet a mező kapacitásait illetően. A Molnak 80 százalékos részesedése van a blokkban, a rá eső rész azonban csekélynek tűnik a Mol csoport egészének 142 000 hordó olajegyenértékesre rugó napi kitermeléséhez viszonyítva. A szomszédos Shaikan-1 mezőn azonban továbbra is várat magára az újabb bejelentés, a korábbi becslések napi 20 000 hordó kőolajkitermelést valószínűsítettek, amelynek 20 százaléka esne a Molra.

Csúcsok közelében automatikusan jönnek a magasabb célárak, legalábbis tegnap este is erre a forgatókönyvre erősített rá a Goldman Sachs egyik neves részvénypiaci guruja. Abby Joseph Cohen szerint még mindig van tér az árfolyamok emelkedéséhez, és kisebb esély van a "W" alakú recesszióra, hisz a makrogazdasági és vállalati hírek inkább egyre biztatóbbak.

Az elemző asszony szerint a részvénypiacok mindig előre mutatják a gazdaság állapotát, és egyáltalán nem kell azon aggódni, hogy túlságosan is előreszaladtak volna a mutatók. Véleménye szerint a vállalatok lassan növelik osztalékok mértékét, az új megrendelések állománya is pozitívan változik, illetve a munkaerő piaci adatok sem olyan rosszak. Ennek fényében 1250-1300 pont közötti év végi célárfolyamot helyezett kilátásba az S&P 500 indexszel kapcsolatban, ami gyakorlatilag egybecseng tavaly decemberi jövendölésével.

Cohennel kapcsolatban amúgy felemás véleményen vannak a piaci szereplők, hisz 2008 tavaszán, amikor már korrekciós fázisban voltak a részvénypiacok, 1675 pontos S&P 500 célárfolyamot jelölt meg 2008. év végi célárfolyamként, ami aztán igen messze volt a valóságtól, és éppen ezért a Goldman egy időre letiltotta Cohent célárfolyamok megadásáról.
De tavaly már újra aktív volt a befektetési guru, és továbbra is igen optimista álláspontra helyezkedett a piacokkal kapcsolatban, más kérdés, hogy ezt most vissza is igazolták az árfolyammozgások.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.