BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Véget ért a sorozatos emelkedés

A szerdai nappal - egymást követő három emelkedő nap után - a menetelés véget ért az ún. Bézs Könyv hatására, mely szerint a gazdaság ugyan növekszik, ám ezt mégsem elég nagy ütemben teszi ahhoz, hogy a munkaerőpiacra pezsdítőleg hasson. Még a szerdán bejelentett görög mentőcsomag híre sem tudta elfeledtetni azokat a pénzügyi problémákat, melyekkel több európai országnak is szembe kell néznie, mint például Spanyolországnak és Portugáliának.

Forrás: Tradenet Global

A részvények a nap nagy részét zöld tartományban töltötték a pozitív szolgáltató szektorbeli és a jó ADP álláspiaci körkép után, melyek a vártnál némileg jobbak lettek. A nap folyamán azonban a piaci nyereségek lemorzsolódtak.

A nap elején a nyersanyagszektor vezette a piacot, és a szektor indexe 30 napos csúcsra jutott. A csúcson 2% körüli növekedést profitált, a nap végére azonban korrigált. A szektor még így is a legjobban teljesítők egyikének számított, kihasználva a gyengülő dollár és a pozitív lendület kombinációját.

A Dow 9 pont hanyatlással (-0.09%) zárt 10 397 ponton. Az S&P 500 index szintén alig változott (+0.04%), így 1119-en zárt. A NASDAQ nem mozdult, így 2281-nél zárt. A NYSE forgalma gyenge volt, 937 millió részvény cserélt gazdát. 1648 papír emelkedett, 1376 pedig esett; 161 ért egyéves csúcsra, 12 pedig egyéves mélypontra.

A szolgáltató szektorról készült beszámoló azt mutatja, hogy a gazdasági talpraállás üteme fokozódik. A menedzseri beszerzési index a januári 50.5 pontról februárra 53 pontra növekedett. (A beszerzési index 50 fölötti értéke azt jelenti, hogy egyre több cég képes üzleteket kötni és befektetni.) Az adatokhoz Steven Ricchiuto, a Mizuho Securities vezető közgazdásza a következőt fűzte hozzá: „Bár a bikák erre az adatra a gazdaság felépüléseként tekintenek, jómagam továbbra is a hét későbbi részében megjelenő munkanélküliségi adatokra koncentrálok.”
A menedzseri index augusztus óta a 48 és 51-es érték között ingadozik, ami azt jelzi, hogy a gazdaság nehezen találja a kiutat a recesszióból.

A Bézs könyv a szerdai kereskedés vége felé látott napvilágot. Ez a Fed szerint a gazdasági aktivitás mércéje. A könyv szerint azon 18 területből, ahol a Fed jelen van, 9-ben némileg növekedett a gazdasági aktivitás szintje. A fogyasztói mutatókban szintén tapasztalhatunk némi javulást.

S&P 500 (SPY)
Az index a nap nagy részére meg tudta tartani nyereségeit, amit a stabilizálódó munkaerőpiacról és a szolgáltató szektorban növekvő aktivitásról szóló hírek hatására szerzett. Ezek a mérsékelt nyereségek azonban a délután folyamán lemorzsolódtak, ahogy a befektetők elbizonytalanodtak a mai és holnapi jelentős kiskereskedelmi és munkaerő-piaci hírek előtt.

Az S&P 500 index január közepe óta egy 10%-os jelentős korrekciót hajtott végre, amint azt az év elején kilátásba helyeztük. A hanyatlás éles és meghatározó volt, és csak az EMA200-nál állt meg, ami támaszként megtartotta az indexet. Ezen a fontos mozgóátlagon, melyet a hosszú- és rövidtávú kereskedők egyaránt használnak, a piac egy bullish Dragon Fly gyertyát rajzolt, ami megtorpanást jelez. Eddig ez volt az idei mélypont.


Az ez évi 104.58-as mélypontjáról az index három hétig emelkedett, és újra pozitív tartományba jutott az évkezdéshez képest. A 2009-es erős rally után a piac nagy volatilitással kereskedik 2010-ben, a befektetők pedig a felépülő gazdaságra utaló további bizonyítékokra várnak.

Az emelkedő napokon a befektetők azt kérdezik, vajon az emelkedés tud-e folytatódni, és mennyire lehet rá számítani? A piaci szereplők a tavalyi óriási emelkedés után most minden emelkedést kétkedve fogadnak. 2009 márciusa és a januári csúcs között az index 70%-ot száguldott.

A NASDAQ az elmúlt két hétben korrigálta az év eleje óta tapasztalt agresszív zuhanását. A 45 pontos ellenállás pillanatnyilag megállította az indexet, amit hétfőn drámaian kitört. Kedden az index hullócsillag gyertyát rajzolt, ami a növekedési hullám után lehetséges korrekciót vetíti előre. A tegnapi nappal úgy tűnik, az index frissen összeszedett ereje máris kezd halványulni.

A kedden rajzolt hullócsillag (shooting star) gyertya után profit kivét húzta lejjebb a chip-indexet. Az indexnek jelentős támasza van 340 pontnál, az EMA20 és az EMA50 értékénél.

A félvezetők ágazata, 2009-ben a legerősebb ágazat volt a 70%-nál is magasabb hozamával, 2010-ben jelentős korrekción megy keresztül. Miután év eleje óta élesen esett, február 5-én 310.44 pontnál elérte az EMA200-at, ami erős támaszként szolgált, így a szektor újra növekedésnek indult. A múlt hét folyamán az index enyhén lefelé korrigált, de szerdán és csütörtökön a 330 pontos támasz meg tudta tartani az árfolyamot. Ennek a szintnek a továbbiakban is támaszként kell működnie egy hanyatlás esetén, hogy újabb magaslatokra emelkedhessen a szektor. A szektor 3.02 pont, -0.86% változással 346.37 ponton zárt.

A bankok, amik 2009 kegyvesztettjei voltak, a 2010-es évet pozitívan kezdték. A szektort nagy figyelem kíséri Obama elnök javaslatai miatt, amelyekkel jelentős változást akar elérni a banki gyakorlatban. Két hete a szektor egy hullócsillag gyertyaalakzatot (shooting star) rajzolt az éves magaslatán 48.84- nél. A szektor azóta nem tudott ezekre a szintekre emelkedni.

A biotechnológia ágazat a legerősebb szektor az év eleje óta, és egyben az egyetlen szektor is, amely új éves csúcsokat tud felállítani. Tegnap az index folytatta emelkedését az új szintek meghódításával, és ez már négy napja tart. Év eleje óta a szektor 20% hozamot ért el.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.