BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ami ellen nem véd a Beva

A Befektető-védelmi Alap (Beva) biztosítása, kártalanítása nem terjed ki az értékpapírok árfolyamveszteségére, értékvesztésére - hívja fel a figyelmet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.

Közleményében rámutat: akkor sem igényelhető kártalanítás, ha az értékpapír kibocsátója fizetésképtelenné válik – például csőd esetén –, vagyis a Beva nem nyújt biztosítást a kibocsátói kockázatokra. Ebben az esetben még méltányossági alapon sem kérhető a kártalanítás.

A Beva a tagjai által végzett letétkezelési szolgáltatást biztosítja, vagyis azt, hogy az ügyfélnek a Beva-tagnál vezetett értékpapírszámláján meglegyen az értékpapír, és az ügyfél az értékpapírokról akármikor rendelkezni tudjon - mutat rá a dokumentum. Ha a Beva tagjának felszámolását elrendelték és a Beva-tag nem tudja az ügyfél értékpapírszámláján nyilvántartott követelést részben vagy egészben kiadni (azaz transzferálni), akkor erre a káreseményre a Beva kártalanítást fizet a törvényi keretek között.

A kártalanításról részletesebb tájékoztatást a Beva honlapjának Kártalanítás menüpontja alatt, valamint a PSZÁF honlapjának Befektetés védelem rovatában lehet olvasni. A kártalanítás jogi szabályait a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény (Tpt.) tartalmazza.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.