BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csalási vád a Goldmannál

Tizenhárom százalékot zuhant a Goldman Sachs (GS) árfolyama, miután kiderült: az Egyesült Államok értékpapír-felügyelete (SEC) csalással vádolja az amerikai befektetési bankházat. A Goldman körüli botrány azonnal minden piacon éreztette hatását, főként a pénzügyi szolgáltatók részvényei reagáltak érzékenyen a fejleményekre.

A SEC azzal vádolja a bankházat, hogy még 2007-ben, a válság kitörése előtt fontos információkat hallgatott el, illetve valótlan adatokat közölt egyes subprime-kitettségű, származékos befektetési eszközökkel kapcsolatban, és ezzel egymilliárd dolláros kárt okozott.

A SEC – MTI által idézett – megállapításai szerint a Goldman olyan, kockázatterítő céllal értékpapírosított kötelezvényportfóliót (CDO) kínált a piacon, amelybe nem elsőrendű, amerikai jelzálog-követeléseket is belecsomagolt fedezetként, és elhallgatta a befektetők előtt, hogy a szóban forgó CDO-portfólió összeállításában jelentős szerepe volt egy fedezeti alapnak. A Paulson & Co. nevű fedezetialap-társaság az amerikai értékpapír-felügyelet szerint eközben pozíciókat vett fel az amerikai jelzálogkötvény-piac összeomlására, ami be is következett, vagyis így felmerül a Paulson és a GS közötti összejátszás gyanúja.

A befektetési bank természetesen határozottan cáfolta, hogy szándékosan állított volna össze olyan CDO-portfóliót, amelyről tudta, hogy veszít majd az értékéből. A bankház emellett közölte: maga is nettó 75 millió dollárt vesztett a tranzakción.

A Goldman egykori műveleteit egyébként vizsgálja a brit pénzügyi felügyelet is, többek között azért, mert a szóban forgó befektetések egyik legnagyobb károsultja a később állami segítségre is szoruló Royal Bank of Scotland volt. A brit eljárásnak külön nyomatékot ad az, hogy maga Gordon Brown miniszterelnök is megszólalt az ügyben. Véleménye szerint a történtek a befektetési banki szektor „morális csődjét” jelentik, és egyben közölte azt is: speciális vizsgálatot folytatnak le az ügyben.

A Bloomberg hírügynökség által megszólaltatott elemzők véleménye szerint a Goldman számára elsősorban a reputáció sérülése miatt lehetnek különösen károsak a fejlemények, annál is inkább, mert tavalyi, 13,4 milliárdos eredménye alapján a befektetési bankok legjobbjának számított. Emellett a Lloyd Blankfein vezérigazgató által irányított bankház júniusban már visszafizette az államtól kapott tőkejuttatást is.

Egy haszna ugyanakkor a szakértők szerint mindenképpen lehet a most kirobbant botránynak: az eddiginél jóval határozottabb támogatást kaphat a Barack Obama által szorgalmazott pénzügyi reform. Az elnök szerint ugyanis a „Wall Street-i titánok” még mindig spekulálnak a rájuk bízott pénzzel, így nem lehet tovább halogatni a szükséges lépéseket. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.