BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy éves mélypont közelében az euró

2009 április 30-járt utoljára olyan mélységekben az euró, mint amilyen szinteket késő délelőtt a tokiói kereskedésben mutatott.

Egy euró 1,3202 dolláros árig süllyedt a tokiói kereskedésben, igaz, később Londonban 1.3253-ig küzdötte fel magát. A Lloyds elemzője szerint a görög válság tetőzése áll a közös európai valuta hatalmas gyengülése mögött. Kenneth Broux az AFP-nek nyilatkozva hozzátette, hogy napok kérdése Athén megsegítése.

A Citi elemzője hozzátette, hogy bár az államcsőd vélhetően elkerülhető, a görög helyzet nyomán bekövetkező veszteségek így is hatalmasak lehetnek.

Az elemzők szerint az is aggasztó, hogy a G20 mostani ülésén nem feltétlenül rukkol elő hatékony megoldással Görögországot illetően, ezért az euró a jövő héten is 1,30 dollár körüli értékig süllyedhet.

Kemény össztűz zúdult tegnap a görög vezetésre. Miközben a pénzpiacokon súlyos turbulenciákat váltott ki a hír, hogy a 2009-es görög deficit 12,7 helyett a GDP 13,6 százalékát is elérte, az ország részben lebénult a megszorítások ellen tiltakozó közalkalmazottak tömeges sztrájkja miatt.

A görög állampapírok utáni hozamok és hitelbiztosítási költségek látványos megugrása mellett a Moody’s délután bejelentette, hogy az eddigi A2-esről A3-asra rontja az ország hitelbesorolását, negatív kilátással. Az Eurostat által közzétett korrigált deficitadatok elemzők szerint azért váltottak ki ilyen heves reakciókat, mert a befektetők ismét szembesültek a görög statisztikai adatok megbízhatatlanságával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.