BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Görögország 5-10 milliárd dollárt próbál felhajtani - Indul a dollárkötvény

Feltörekvő piacokra szakosodott amerikai befektetőket próbál most első ízben megkörnyékezni egy új dollárkötvénnyel a görög kormány, miután Európában már lanyhul a kereslet a görög adósság iránt - írta a keddi Financial Times.

A londoni gazdasági napilap forrásai szerint Jeórjiosz Papakonsztantinu görög pénzügyminiszter vezetésével április 20-a után indul a kötvény amerikai bemutatókörútja. A súlyos adósság- és költségvetési gondokkal küszködő Görögország 5-10 milliárd dollárt próbál felhajtani májusban esedékessé váló, 10 milliárd euró körüli adósság- és kamatkötelezettségei finanszírozásához.

Az ügylet szervezője a Morgan Stanley lehet.

A Financial Times szerint Athén szándékosan vette célba a feltörekvő piacokon aktív befektetőket, akik magas hozamú adósságok vásárlására szakosodtak, a görög kötvények iránti kereslet Európában ugyanis "markánsan csökkent" az utóbbi időszak egymást követő kibocsátásai során.

A lap által idézett illetékesek egyike azt mondta: Görögország az új kibocsátással "sokszínűbbé akarja tenni befektetési bázisát ... ez azt jelenti, hogy más befektetők mellett feltörekvő piaci alapokat is meg akar nyerni".

A Financial Times felidézi, hogy az idei első görög kötvényre januárban még több mint 25 milliárd eurós kereslet mutatkozott, a múlt hónap végi kibocsátás rendelési könyvében azonban alig hatmilliárd eurós igény gyűlt össze.

A lapnak nyilatkozó elemzők szerint ésszerű döntés, hogy Görögország feltörekvő piaci alapokat vesz célba, tekintettel arra, hogy kötvényhozamai jóval magasabbak például a mexikói, a brazil vagy a lengyel kötvényekénél, és hozzávetőleg azonosak "a Nemzetközi Valutaalap által kisegített Magyarország" kötvényeinek hozamával.

A piacon lévő görög kötvények hozama 6,5 százalék körül jár az irányadó tízéves futamidőre, Brazíliáé ugyanakkor 4,9, Mexikóé 4,8, Lengyelországé 5,5, Magyarországé 6,6 százalék - írta a keddi Financial Times.

Az egyik idézett londoni elemző szerint "Görögország feltörekvő piac, és balkáni ország, és ez a tény nincs ellentmondásban euróövezeti tagságával".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.