BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pluszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 9,35 pontos, 0,04 százalékos emelkedéssel, 25.163,09 ponton zárt hétfőn.

A részvénypiac forgalma 27,8 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző kereskedési napi záráshoz képest. A piaci szakértők egyaránt hangsúlyozták, hogy a magyar piac a nap elején felülteljesítő volt az emelkedésben, ebben közrejátszott a papírforma szerinti választási eredmény, amelyből stabil kormányzásra lehet számítani. A kereskedés végre ugyanakkor elolvadt a BUX nyeresége.

Az optimista nyitás után hamar elfáradt a piac, nap közben negatív tartományban is járt a BUX, végül gyakorlatilag nullában zárt - mondta el Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője.

Hozzátette, hogy a főbb európai tőzsdeindexek is hasonló ívet jártak be, de kisebb amplitudóval. A magyar piac a kereskedés első két órájában még felülteljesítő volt, ebben szerepet játszhatott a vártnak megfelelő választási eredmény, ami kényelmes kormányzást biztosít a Fidesz számára.

A kereskedő megjegyezte, a piac kicsit tartott attól, hogy a jelenlegi ellenzéki párt nem szerez megfelelő többséget, és esetleg koalícióra kényszerül a Jobbikkal. A negatív meglepetés azonban elmaradt, ezt díjazták a befektetők a kereskedők elején, később azonban a BUX igazodott a nemzetközi trendhez. Hozzátette, hogy a forint viszont egész nap erősödött.

Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. üzletág igazgatója szerint az optimista kezdésben a magyar piacon két tényező játszott szerepet: a Görögország megsegítésére körvonalazódó 45 milliárd eurós hitelkeret mellett a parlamenti választás első fordulójának eredménye is pozitívan hatott, amellyel egy kockázati faktor "kiárazódott". Ezért tudott felülteljesítő lenni a BÉT, míg a nyugat-európai piacokon visszafogottabb volt az erősödés. Piaczárásra azonban megfordult a helyzet.

A Mol árfolyama 150 forinttal, 0,71 százalékkal 21.000 forintra csökkent, 4,3 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 72 forinttal, 1,0 százalékkal 7.240 forintra nőtt, forgalmuk 20,1 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 3 forinttal, 0,38 százalékkal 800 forintra erősödött, forgalma 1,3 milliárd forint volt.

A Richter papírok árfolyama 270 forinttal, 0,61 százalékkal 44.130 forintra esett, a részvények forgalma 1 milliárd forintot ért el.

Az Egis árfolyam 97,1 millió forintos forgalom mellett 50 forinttal, 0,23 százalékkal 21.550 forintra emelkedett.

A BUMIX 2.186,37 ponton zárt hétfőn, ez 2,68 pontos, 0,12 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.