BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stabil a Mol hitelbesorolási kilátása

Stabilra javította az S&P a Mol hitelbesorolásához tartozó kilátást a kedvező iparági környezetre hivatkozva - jelenti a Cashline.

Hétfőn a Fitch jelezte, hogy BBB- besorolással látta el a Mol hosszú lejáratú adósságát. A sűrűsödő hitelminősítések vélhetően a Mol érlelődő kötvénykibocsátásához kötődnek. Erről egyelőre nem áll rendelkezésre bővebb információ, piaci hírek szerint a társaság jövő héten találkozik a kibocsátást szervező bankokkal.

A befolyó összegek felhasználása egyelőre kérdéses, véleményünk szerint azonban a Mol vélhetően az iraki mezők kutatására és fejlesztésére, a későbbiekben pedig akár a termelés beindítására fordíthatja az összegeket. Elképzelhető ugyanakkor az is, hogy pusztán refinanszírozási céllal bocsát ki kötvényt a Mol, ezt azonban kevésbé tartjuk valószínűnek.

Fontos adatot hagyott a világra az USA, hisz annak ellenére, hogy mind az amerikai, mind a világ legfontosabb részvénypiacai zárva lesznek Nagypéntek miatt, mégis közzéteszik a márciusi átfogó munkaerő piaci (NFP) adatot. Érdekes, hogy máskor ennél jóval kisebb horderejű makro adatot is inkább elcsúsztatnak, de ennél a mostani adatnál nem tettek kivételt (igaz, a kötvénypiacok nyitva lesznek), a befektetők reakciója jövő hétre marad. De amellett sem érdemes szó nélkül elmenni, hogy mit vár a piac a mai adattól, hisz abban is igen jelentős változás állt be az elmúlt napokban a szerdai ADP adat fényében.

A hét elején még közel 200 ezer fős bővülést várt az elemzői társadalom a kormányzati és magánszférától, viszont ez mára 180-190 ezer főre apadt. A Goldman Sachs-os fiúk is gyorsan felülvizsgálták az eddigi +275 ezer fős várakozásukat (most már csak 200 ezer fős bővülés várnak), de még így is igen nagy szórást mutatkozik más befektetési házak jövendölése között.

A Saxo Bank elemzői csapata +140 ezer fővel kalkulál, a Deutsche Bank szakértői pedig +350 ezres bővülés mellett tették le voksukat, de van olyan is, amelyik újabb csökkenést vizionál márciusban. Mindenesetre a tényleges igazságot nem fogja tükrözni az adat, mivel az elmúlt hónapok, évek fényében utólag mindig kisebb-nagyobb korrekciókat kellett elvégezni az adaton.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.