BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bizonytalanság - A jegybankra figyel a piac

Vannak, akik szerint eseménytelen lesz a mai nap, és akadnak olyanok, akik pesszimistábban szemlélik a hétkezdetet.

A befektetők döntéseit még mindig jelentős mértékben meghatározhatja a spanyol szuverén adósbesorolás visszaminősítése, ami megterheli az euró árfolyamát, hiszen az adósságválság mélyülését és az eurózóna stabilitását fenyegető kockázatok erősödését jelzi. Továbbá a hét második felében napvilágot látnak az amerikai munkaerőpiaci adatok, amelyek ugyancsak hatással lesznek a piacokra.

Itthon a mai napon leginkább a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának döntésére figyel a piac. Az elemzői várakozások megoszlanak: van, aki kamattartást vár, és a csökkentési időszak végével számol, ám mások elképzelhetően tartják, hogy ma újabb 0,25 százalékponttal csökken az alapkamat, és így majd 5 százalékon áll meg a központi ráta.

A mai napon az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is zárva tartanak a tőzsdék a nemzeti ünnepek miatt. A tengerentúlon a Háborús Hősök Emléknapja, Londonban pedig az úgynevezett "Tavaszi Bankszünnap" miatt pihenhetnek a befektetők. A világ többi részén viszont zavartalan a kereskedés.

Az európai indexek minimális csökkenéssel indították a ma reggeli kereskedést, a német DAX 0,1 százalékot esett a kereskedés induláskor, a BUX azonban folyamatosan pluszban tartózkodott a nyitást követően. A befektetőkön azonban látszanak a bizonytalanság jelei, az ázsiai tőzsdéket is a vegyes hangulat jellemezte hétfőn reggel. Itthon a vezető részvények a nyitás után többnyire erősödtek, de kiemelkedő növekedést vagy csökkenést egyik papír sem produkált.

A hetet alig valamivel 275 forint alatt kezdte az euró jegyzése. A forint árfolyamát továbbra is befolyásolják az eurózóna bizonytalanságai, valamint a várható kamatdöntés. Hétfő reggel kilenc órakor az uniós devizát 274,88, a dollárt 223,36, a svájci frankot 193,19 forintért adták a bankközi devizapiacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.