BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Borús hétkezdet: mínuszos tőzsdenyitás, gyengülő forint

Bár Magyarországon a pünkösdi ünnep miatt zárva tartottak a piacok, ez legfeljebb azt eredményezte, hogy egy nappal kitolódott a más országokat és piacokat jellemző negatív hétkezdet.

Hétfőn még emelkedéssel indították reggel a kereskedést az európai részvényindexek, azonban gyorsan elfogyott a lendület. Az amerikai részvényindexek a múlt heti jelentős esését követően ismét kisebb csökkenést produkáltake, azonban határozott irány eleddig nem bontakozott ki a tőzsdéken.

A következő napok mindenesetre meglehetősen mozgalmasnak ígérkeznek. Amerikában több fontos makroadatot ezen a héten tesznek közzé, amelyek inkább a délutáni kereskedésekre lesznek majd hatással, ám Európában és Ázsiában sem teltek eseménytelenül az elmúlt napok. Ma hajnalban Ázsiában háborús kockázat alakult ki azzal, hogy jelenmtősen megromlott Dél-Korea és Észak-Korea viszonya. Tegnap pedig egy csőd szélére került spanyol kereskedelmi bankot kellett a jegybanknak megmentenie. 
 
A forint árfolyama az euróval szemben tegnap a londoni és New York-i kereskedésben a 278-279-es sávban mozgott, ami gyakorlatilag stagnálást jelent, ám a romló hangulatban a dollár újra jelentősen erősödött az euróval szemben 1,2550-ről 1,2350-ig.
Itthon mára az elemzők nagy esélyt adnak a forint gyengülésének, amelynek már reggel látszottak az előjelei. Fél kilienckor az eurót 280,23 forinton jegyezték a péntek esti 278,39 forint után. Egy dollárért 228,06 forintot kértek a péntek esti 223,50-nel szemben. Míg egy svájci frank kedd reggel 196,62 forintot ért, a múlt hét utolsó kereskedési napján rögzített 194,25 forintos árhoz képest.
 
Erős csökkenéssel indították a napot a nyugat-európai börzék. A londoni tőzsde vezető mutatója, a FTSE-100 2,69 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 0,40 százalékkal, a párizsi CAC-40 mutató 3,10 százalékkal gyengült a kereskedés indulásakor.
 
A kedvezőtlen nemzetközi hangulatnak megfelelően süllyedéssel nyitott kedden a BUX is. A Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe a nyitás után 21 235 pontra csökkent, ami 2 százalékos visszaesést jelent a legutóbbi, pénteki záráshoz viszonytva. A vezető papírok közül az OTP kezdett a legrosszabbul, a bankpapír jegyzése több mint 5 százalékkal esett. A 0,5 százalékkal 40 490 forintra dráguló Richter kivételével valamennyi vezető részvény veszített értékéből. A Mol 1,7 százalékkal 17 100 forintra, a Magyar Telekom 1,6 százalékkal 661 forintra gyengült.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.