BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassan éled a lakáshitelpiac

Elsősorban a forintalapú, nem támogatott konstrukcióiknál akcióznak a hazai pénzintézetek, bár a fellendülés egyelőre még várat magára.

Egyelőre várat magára a fellendülés a hazai lakáshitelpiacon: az első negyedévben nem egészen 56 milliárd forintnyi új kölcsönt folyósítottak a hazai háztartásoknak a pénzügyi szolgáltatók, ez a válság előtti időszakban egy közepes hónap teljesítményének felelt meg.
Bár a tavaszi–nyári időszak mindig élénkülést hoz, még mindig eléggé vegyesek a 2010 egészére vonatkozó várakozások.

A Raiffeisen Bank ugyan a lakásvásárlási kedv élénkülését várja az évtől, ennek ellenére a lakáshitelek átlagos összegének további csökkenését prognosztizálja. Felmérésükből kiderül: 2010 eddigi időszakában – a 2009-es adatokhoz képest – a lakáshiteleknél 7, a szabad felhasználású jelzálogkölcsönöknél pedig 15 százalékos mérséklődés mutatkozott ezen a téren. Toman Róbert, a hitelintézet üzletágvezetője szerint az átlagos hitelösszeg további csökkenését a lakossági hitelezést érintő, fogyasztóvédelmi célú jogszabályok hatálybalépése indokolja, amelyek mind a hitelösszeg kiszámításának a módját, mind az ingatlan forgalmi értékéhez képest adható maximális hitelösszeget meghatározzák.
A Raiffeisen felméréséből az is kiderül, hogy a válság előtti időszakhoz képest a lakáskölcsönök és a szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos futamideje egyaránt csökkent. Ez viszont a bank szakértői szerint tovább növeli a forinthitelek részarányát az új igényléseken belül, amelyet még erősít a jegybank 2009 júliusa óta tartó kamatvágási sorozata. (Ez a jegybank legfrissebb statisztikáin már jól látszik: az MNB szerint márciusban több mint nyolcmilliárd forintnyi, hazai devizában denominált új lakáshitelt helyeztek ki a háztartásoknak a hazai pénzügyi szolgáltatók, amelyből elenyésző lehetett a támogatott konstrukciók részaránya.)
Ami pedig a kereslet és az árak várható alakulását illeti, drasztikus változásokra egyelőre itt sem kell számítani. Az Otthon Centrum 2010-re összességében stagnálásra számít az árakban, bár a tömeges kényszerértékesítések még nem indultak el, ezek megjelenése a piacon ismét csökkenést eredményezhet. A cégcsoport szerint a hazai lakáspiac 2009-ben érte el a mélypontot, és a tavalyi, 30-40 százalékos forgalmi visszaesés után az idén – optimális esetben – minimális, hozzávetőlegesen 5 százalékos bővülésre mutatkozik reális esély.
Az Otthon Centrum várakozásai szerint a lakásvásárlási hajlandóság a második fél évtől indulhat erősödésnek, de így is leghamarabb csak 2011 közepén lesz hasonló az ingatlanpiaci helyzet ahhoz, mint amilyen 2008-ban volt. A társaság szakértői arra számítanak, az idén a kisebb területű és olcsóbb lakások iránt nő a kereslet. Az illetékcsökkenés, a beruházói akciók és a várható áremelkedés miatt viszont megugorhat a kereslet a már elkészült lakások iránt. A jelentés szerint egyre több fejlesztő áll elő a hitelfelvétel nehézségeit kiküszöbölő értékesítésösztönző módszerekkel, ilyen például az opciós vásárlást biztosító előszerződés.
A hitelintézetek mindenesetre felkészültek az idei „szezonra”, hiszen akciós lakáshitelből nincs hiány a piacon. Az ajánlatok többnyire a kölcsönök járulékos költségei egy részének elengedésére vonatkoznak.

Az OTP Bank lakáshitel- (illetve lakáslízing-) akciójánál például két kedvezményes lehetőség közül választhat az ügyfél. Az egyiknél az induló költségeket az igénybe vett hitel összegétől függően 100 ezer forint erejéig megtérítik, a másiknál pedig – a hitel összegétől függetlenül – átvállalják, illetve visszafizetik a közjegyzői és a hitelbiztosítékiérték-megállapítási díjat. A CIB hároméves kamatperiódusú forintlakáshitelénél pedig a kezelési költséggel, a szerződéskötési és hitelbírálati díjjal sem kell számolnia az adósnak, és több tételt elenged euróalapú kölcsöneinél az Erste Bank is. Utóbbi a forintalapú, piaci feltételekkel nyújtott hitelénél akciós kamatot is érvényben tart. BM



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.