BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb bankválság következhet

Az európai államok adósságválságai újabb terhet jelentenek a pénzintézeteknek, amelyek a leírások miatt veszteségeket szenvednek el, az egymásnak nyújtott kölcsönök mértéke pedig csökken.

A banki kötvények vásárlása jelentősen lelassult a közelmúltban, mivel a befektetők attól tartanak, hogy a pénzintézetek portugál, görög és spanyol kitettsége megmérgezi majd azok stabilitását. A banki kötvények a Lehman Brothers 2008-as összeomlása óta nem fogytak ilyen kis mértékben, és idén követelik a legnagyobb extra hozamfelárat a banki papírokért a befektetők.

Az európai pénzintézetek inkább az EKB-nál helyezik el pénzeiket, mert jobb megoldásnak tartják a biztos kamatot, mint hogy magasabb profit reményében egymásnak kölcsönözzenek. A piacon a bizalmatlanság uralkodik – mondta a Bloombergnek Christoph Rieger, a Commerzbank elemzője.

Az egy hónapnál hosszabb lejáratú, bankközi kölcsönök ritkák és drágák, az EKB legfrissebb, június 8-i tenderén a bankok 122 milliárd eurós hagytak a központi bank trezorjaiban. Egyes elemzők attól tartanak, hogy megismétlődhet a 2008-as helyzet, hiszen a pénzpiac összeomlása akkor is a kereskedelmi bankok kölcsönzési hajlandóságának megszűnésével kezdődött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.