BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az olcsó vételre vadászók jó üzleteket kerestek

Miután a Wall Street az elmúlt 10 napból 9-en veszteséget produkált, az a tegnapi nap végre kicsit erősödött. Az európai tőzsdék közel 3%-os emelkedése okozta az amerikai piac erős nyitását. Az S&P500 index meglovagolta az európai optimista hullámot, és reggel közel 2.5%-ot emelkedett.

Szerző: Tradenet Global

Az indexek már korán elérték napi csúcsukat, és a jelentős rés bezárult az érdeklődéssel együtt. A bikák nem tudták megtartani a nyereségeket, és az indexek a nap közben szerzett emelkedésük nagy részét elveszítették zárásra. Technikailag a tőzsde magasabban zárt és véget vetett a zuhanó sorozatnak, ám ez alulteljesítette a várakozásokat.

A piac szélsőségesen túladott. A Dow Jones hét napos eső sorozat végére ért. Az utóbbi zuhanás ellenére az intézményi befektetők még mindig várnak az emelkedésben eladásra, megnehezítve a bikák dolgát, hogy a pozitív lendület egész nap kitarthasson.

A szolgáltató szektor beszerzési menedzser-indexe különösen kiábrándító volt. A pénteki gyenge munkaerő-piaci adatok után a piac reménysugarat keresett a szolgáltató szektorban, ami az amerikai munkaerő 80%-át foglalkoztatja. A remények azonban szertefoszlottak.

Az indexek kedden enyhén emelkedtek. A Dow Jones +0.59%-kal került 9744 pontra. Az S&P500 index +0.54%-kal 1028 pontra, a NASDAQ pedig +0.10%-kal 2094 pontra került. Az NYSE forgalma közepes volt, 1.32 milliárd részvény cserélt gazdát.

Bár a Dow Jones a hetet jól kezdte, a hét napja tartó sorozatos hanyatlás után ez nem feltétlenül előjele az emelkedésnek. Az elmúlt 50 év statisztikája alapján az index hét napi esést csupán 53%-ban nem folytatta. A statisztika szerint a hétnapos vesztő sorozat utáni hét hozama többnyire negatív, átlagosan –0.29%, -0.92%-os medián hozammal, és csupán az esetek 31%-ában emelkedve. Tehát a piac egy ilyen sorozat után a visszapattanás helyett statisztikailag inkább tovább szokott esni.

S&P 500 (SPY)

Az S&P 500 index nem folytatta 2%-os emelkedését, sőt a nap utolsó hullámában lezuhant a negatív tartományba, majd ismét enyhe pluszba emelkedett. Az index 5%-ot veszített a július 4-i hétvége előtt. Az olcsó vételre vadászók jó üzleteket kerestek, de csak eladói pozíciókat találtak. A szolgáltató szektor beszerzési indexe adta a végső lökést a piacnak. A júniusi 53.8 pont messze van a várt 55 ponttól. Az S&P 500 lassan a medvék keze közé került, és teljesen elvesztette a délutáni növekményeket. A záró csengő előtt azonban némileg vissza tudott emelkedni.

Érdekes felfedezés, hogy a széles piaccal ellentétben a Russell 2000 alacsony tőkéjű társaságokat tömörítő index egyáltalán nem tudta folytatni emelkedését. 2.4%-os pluszban kezdett, majd 1.5%-ot esett.

Az index 0.54% mozgással zárt 1028 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A Nasdaq mostanában medve fordulatot vett, és már 19.23%-kal tartózkodik az április csúcsa alatt. Tehát már csak egy kicsi hiányzik, hogy hivatalosan is medve piacról beszéljünk. A csütörtöki kalapács gyertya még érvényben van, és az áprilisi mélypontokon csücsül, ami arra utal, hogy a dupla fenék alakzat kifejezetten valószínű. Azonban bármilyen hanyatlás 41.77 alá lecsökkentené a lehetőségét egy ilyen mintának.

Az index 0.10% mozgással zárt 2094 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A chip index megpróbálta elérni az EMA200 indikátort, de nem sikerült, és éles fordulat után napi mélypontján zárt. Az ágazat a piac egészéhez viszonyítva erősnek mondható, és még mindig az éves februári mélypont fölött néhány százalékkal kereskedik.

A szektor 0.14% eséssel 331.15 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bankszektor volt az egyik legerősebb ágazat kedden. Miután múlt héten elesett a 46 pontos támasz, az index megpróbálta újratesztelni ezt a szintet. Miután véget ért a kereskedés, úgy tűnt, mintha makacs eladók csoportja lenne ezen a szinten. Bár az ágazat pozitívban zárt, a napi gyertya hosszú felső kanócot rajzolt ki.

Az index 1.20% mozgással 45.51 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

A biotechnológia szektor idén első alkalommal esett az EMA200 alá a múlt héten. Tegnap az index megpróbálta újratesztelni ezt a szintet, de az eladók újra lenyomták az árfolyamot. A szektor így február óta először zárt 1000 pont alatt.

A szektor 1.15% mozgással 995 ponton zárt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.