BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutális bankadó, a forint a legrosszabb az euróval szemben

A Bloomberg összeállításában úgy fogalmaz: ma várhatóan elfogadja a magyar parlament a "brutálisnak" minősített bankadót, ez pedig további hitelességvesztés jelenthet az ország számára.

A Bloomberg idézi Peter Attard Montaltót, a Nomura elemzőjét, aki szerint a bankadó mai elfogadását követően tovább csökken majd Magyarország hitelessége. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy a bankadót öt nappal azután fogadják el, hogy az IMF felfüggesztette a tárgyalásokat a magyar kormánnyal, részben a bankadó miatt.

A "brutális" jelzővel illetett bankadó elfogadása kapcsán a hírügynökség hozzáteszi, hogy az elmúlt három hónapban a forint teljesített legrosszabbul az euróval szemben, a hazai deviza három nap alatt 1,3 százalékot veszített értékéből.

Aránytalanul magasnak nevezte a magyarországi banki különadó mértékét Ewald Nowotny , az Európai Központi Bank igazgatósági tagja. A Dow Jones hírügynökségnek nyilatkozó osztrák jegybankár aggasztónak tartja a kelet-közép-európai régióban a bankadók bevezetését, a térség országaiban ugyanis ezek a terhek rossz hatással lehetnek a pénzügyi szektor stabilitására, amelyet a romló hitelportfóliók már eddig is kikezdtek.

A bankadóról Matolcsy György nemzet gazdasági miniszter elmondta, hogy annak részleteiről szerinte még lehet egyeztetni, például arról, hogy 2 vagy három évig legyen érvényben a 2010-es konstrukció azonban már nem változhat. Nem tagadva, hogy a bankadó jár némi növekedési áldozattal, szerinte egy megszorító csomag jobban visszavetné a magyar gazdaságot. A kormány eddigi intézkedéseinek és a megélénkült külső konjunktúra együttes hatása, hogy miközben korábban a gazdaság 0,4 százalékos csökkenését várták, most már 0,5 százalékos bővülésével lehet számolni 2010-ben.

Csütörtökön kerül sor a kormány 29 pontos akciótervének egy jelentős részét felölelő gazdasági és pénzügyi csomag zárószavazására, mely gazdasági csomag még átesik egy „ráncfelvarráson”, ami az utóbbi napok eseményeinek tükrében nem meglepő.

Bloomberg - Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.