BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

BUX: először a Moody's szúrt, a kegyelemdöfést az S&P adta meg

Alulteljesített a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) pénteken mind a régiós, mind a nyugat-európai tőzsdékhez képest, miután két nagy nemzetközi hitelminősítő is negatív lépéseket jelentett be Magyarországgal szemben.

A BÉT részvényindexe, a BUX 334,31 pontos, 1,50 százalékos csökkenéssel, 21.942,87 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 20,8 milliárd forint volt, a vezető részvények az erősödő Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

A nap elején még úgy tűnt, hogy lehet egy kis javulás, majd a Moody''s délelőtti bejelentésére - miszerint leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Magyarország adósbesorolását - megijedt, és elkezdett esni a piac - mondta Vaszkó Szabolcs, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője. Ebből még megpróbált talpra állni a piac, kora délután azonban újabb hitelminősítő, a Standard & Poor''s jelentette be, hogy stabilról negatívra rontotta az ország államadósi besorolásainak kilátását. - "Ez megadta a kegyelemdöfést a magyar piacnak" - fogalmazott a kereskedő.

Mindez az IMF-EU tárgyalások megszakadásának a következménye - mondta Vaszkó Szabolcs, aki nem tartja kizártnak, hogy a következő napokban más hitelminősítők is "megszólalnak". Az üzletkötő arra számít, hogy a magyar piac továbbra is alulteljesítő marad.

A nemzetközi piacok irányát hétfőn a pénteken délután - a tőzsdezárások után - nyilvánosságra kerülő banki stressz teszt eredmények, illetve a pénteki amerikai kereskedés szabja majd meg - tette hozzá a kereskedő.

Az OTP közölte, hogy a csütörtökön a parlament által elfogadott banki különadó a bankcsoport adózott eredményét csoportszinten várhatóan 29 milliárd forinttal csökkenti 2010-ben. Az üzletkötő szerint az összeg egybeesik az előzetes számításokkal.

A Mol árfolyama 290 forinttal, 1,47 százalékkal 19.500 forintra csökkent, 1,3 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 187 forinttal, 3,58 százalékkal 5.031 forintra esett, forgalmuk 18,4 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 10 forinttal, 1,48 százalékkal 665 forintra gyengült, forgalma 469,5 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 190 forinttal, 0,43 százalékkal 44.600 forintra erősödött, a részvények forgalma 370,8 millió forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 108,7 millió forintos forgalom mellett 35 forinttal, 0,17 százalékkal 20.950 forintra gyengült.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2.006,34 ponton zárt pénteken, ez 23,96 pontos, 1,18 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.