BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyerő az abszolút hozam

Az utolsó negyedévben még tíz százalékot emelkedhetnek a részvénypiacok

Elsősorban az európai államok adósságválságával kapcsolatos aggodalmak mozgatják majd az év hátralévő részében a világ részvénypiacait – mondja Pillár Zsolt, a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója. A kedélyeket ugyan átmenetileg lehűthetik az érintett államok által bejelentett költségvetési kiigazító intézkedések, nyilvánvaló azonban, hogy pusztán ezek hatására nem alakulhat ki stabilabb gazdasági környezet. Ez pedig azt vetíti előre, hogy a globális részvénypiacokon a következő hónapokban inkább oldalazó mozgásokat láthatunk – véli Pillár.

A szakember szerint az amerikai és az európai makrogazdasági mutatókban a korábbi prognózisokhoz képest lényeges javulás már nem lesz, sőt inkább csak stagnálásra vagy gyengülésre lehet számítani. „A legfrissebb makroadatok a globális növekedés lassulását valószínűsítik. Az Egyesült Államokban a gazdasági fellendülés nem hozta magával a munkaerő-piaci helyzet érezhető javulását, ez pedig a lakosság eladósodottsága miatt megnöveli a kettős mélypont valószínűségét. A kínai gazdasági növekedés szintén mérséklődik” – teszi ehhez hozzá Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Mikroszinten sem jobb a helyzet: a vállalati profitnövekedés vonatkozásában ugyanis a következő két évre igen dinamikus, átlagosan mintegy 20 százalékos bővülést áraztak már be, így nem valószínű, hogy a vállalatok e tekintetben további pozitív előrejelzéseket tesznek közzé. Éppen ellenkezőleg: a következő időszakban a Nokia közelmúltbéli bejelentéséhez – miszerint a cég jelentősen csökkentette árbevétel-várakozását – hasonló hírekre számíthatunk, amelyek növelhetik a bizonytalanságot a részvénypiacokon – figyelmeztet a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója.

A globális részvénypiacokon a társaság csak a negyedik negyedévében vár némi növekedést. „Legfeljebb 10 százalékos emelkedést tartunk valószínűnek az év végéig, ha a második és harmadik negyedéves vállalati eredmények alátámasztják a korábbi, igen optimista várakozásokat” – mondja Pillár. A szakember szerint az év második felében az alacsony betéti kamatok, a tőkepiacok várható ingadozása és az attraktív viszszatekintő hozamok miatt ismét előtérbe kerülhetnek az abszolút hozamú befektetési alapok, amelyek mind az emelkedő, mind a csökkenő tőkepiaci trendeket kihasználják, s folyamatosan pozitív hozamokra és kiegyensúlyozott teljesítmény elérésére törekszenek. Czachesz Gábor is szerint is érdemes most az abszolút hozamra törekvő alapokat előnyben részesíteni, ahol az alapkezelőnek széles mozgástere van a gyorsan változó befektetési környezethez való alkalmazkodáshoz. Ezek az alapok az elmúlt két év során felülmúlták mind a részvény-, mind a kötvénypiaci indexek teljesítményét, akadt köztük olyan is, amely éves szinten harminc százalék fölötti éves nyereséggel örvendeztette meg a befektetőket. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.