BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább zuhan az olaj ára

Az olaj ára csütörtökön immár a negyedik egymást követő napon esett. Az újabb, ezúttal 1,3 százalékra rúgó mínuszt a kínai gazdasági növekedés lassulására vonatkozó adatok idézték elő.

Az amerikai kőolaj ára augusztusi szállításra 1 dollárral csökkent barrelenként 74,63 dollárra, és csütörtökön reggel 73 centtel alacsonyabban, azaz barrelenként 74,90 dolláros szinten alakult. Az ICE Brentért csütörtökön 54 centtel kevesebbet, 74,47 dollárt adtak.

A világ második legnagyobb olajfogyasztója, Kína közölte: feldolgozóipara júniusban lassult, mivel a pekingi kormány intézkedéseket hozott az ingatlanpiac lehűtésére és a bankok túlzott hitelnyújtásának megfékezésére. A piacokon félelmet keltett az adat, egyrészt a jövő energiaigényével kapcsolatban, másrészt azért, mert a kínai helyzet egyesek szerint azt jelzi, hogy mégis "W" alakú recesszió elé néz a világgazdaság.

David Moore, a Commonwealth Bank of Australia elemzője a Reutersnek úgy nyilatkozott: a tőkepiacok várhatóan alacsonyabban nyitnak, ez pedig további zuhanást okozhat az olajár terén.

A Dow Jones 0,98, az S&P 500 1,01, a Nasdaq 1,22 százalékos eséssel zárta a tegnapi kereskedést. Emellett ugyancsak rosszul hatott a piacokra, hogy a Moody''s bejelentette: leminősítési figyelőlistára tette a spanyol államadósság besorolását. A hírek nyomán az ázsiai tőzsdéken is lejtmenet bontakozott ki, miután Kínából egy vártnál rosszabb beszerzési menedzser index is érkezett. A Nikkei ennek hatására 2 százalékot zuhant.

A piacokon napok óta a feszültség az úr, hiszen az európai bankoknak a mai napig kell visszafizetniük 442 millió eurót az Európai Központi Banknak. Az elemzők egy része attól tart, hogy ezzel 100 millió eurós likviditási rés keletkezik a kontinens bankrendszerében. És bár a hangulatot rövid időre javította, hogy a pénzintézetek tegnap a várt 150-200 millió euró helyett mindössze 132 millió eurós hitelt igényeltek az EKB-tól, ma reggel ismét zuhantak az ázsiai indexek és az amerikai kötvényhozamok. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.