BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégis lejtőre került a forint - De miért?

A forint árfolyama kora reggel megállapodni látszott, de mostanra újra gyengülni kezdett a hazai deviza.

Egy euróért jelenleg 284,48 forintot adnak, a magyar fizetőeszköz reggel 7 óra után még a 282 és 283 közötti sávban mozgott az euróval szemben. A dollár ára 225,34 forint, a svájci frankért 216,13 forintot adnak.

A gyengülést elsősorban az váltotta ki, hogy az MNB inflációs jelentésében 2010-re csökkentette, 2011-re és 2012-re pedig emelte a várakozásait. Ugyancsak a gyengülés irányába hatott Simor András jegybankelnök közlése a hétfő délután tartott sajtótájékoztatón, miszerint nincs információja az IMF-fel folytatandó tárgyalásokról. Szembetűnő, hogy a forint mostanra elszakadt a régiós devizáktól,csak a hazai fizetőeszköz mutat erős gyengülést jelenleg.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

Az inflációs jelentésből ezúttal még csak a fő számokat tudatta a jegybank, a részleteket holnap teszik közzé. Az idei éves átlagos inflációt 4,9-ről 4,7 százalékra módosították a szakértők, ám 2011-re és 2012-re 3,5, illetve 3,4 százalékosra emelkedett a prognózis (egyaránt fél százalékponttal magasabbra a korábbinál). A bankadóval együtt sem érjük el ugyanakkor a jegybanki számítások szerint a kitűzött államháztartási célt a következő években, ám ezt a már benyújtott törvények alapján számították ki, míg a jövő évi költségvetés éppenhogy körvonalazódik. Ezzel együtt az elnök indokoltnak tartja, hogy a hiányszámokban a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket is figyelembe vegyék a nemzetközi szervezetek, de nem tartaná szerencsésnek, ha emiatt magasabb hiánycélt tűznénk ki.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.