BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ne dőljön be a banki csúcseredményeknek

Az elmúlt napokban több jelentős európai pénzintézet tett közzé az eredmények jelentős javulásával kapcsolatos híreket, ugyanakkor piaci elemzők szerint a helyzet korántsem olyan rózsás, mint amilyennek látszik.

A Société Générale a második negyedévben a várakozásoknál csaknem 50 százaléknál magasabb profitról számolt be. A Standard Chartered rekord haszont jelentve verte az elemzők prognózisát, míg a Lloyds ismét nyereséget termelt. Hasonló pozitív eredményekről számolt be az HSBC és a BNP Paribas is – az európai bankok jelentéseiben egytől egyig a rossz kölcsönök arányának csökkenése szerepel. A görög válságot követően a pénzintézeteknél a nem fizető hitelek csökkenése ellensúlyozta a befektetési banki üzletág veszteségeit, ellentétben az első negyedévvel, amikor az eredmények motorja ez a szektor volt

A Reutersnek nyilatkozó elemzők úgy vélekedtek: a rossz kölcsönök csökkenése jó hír, de jobban örültek volna, ha az árbevétel növekedése járult volna a profit növekedéséhez. "Amit látunk, az a veszteségek vártnál gyorsabban történő csökkenése. És bár ez a tényező javítja a 2010-es, és részben a 2011-es eredményeket is, ebből nem következik, hogy a bankok jelentősen növelni tudnák a haszonra vonatkozó prognózisukat" – áll a Citi Investment Research kommentárjában.

A StanChart elnöke, John Peace ennél tovább megy, amikor leszögezi, hogy feszültség jellemzi a pénzpiacot, a globális gazdaság állapota pedig sérülékeny. A pénzintézetek helyzetét nehezíti, hogy a meghosszabbított türelmi idő ellenére idővel életbe kell léptetniük a Bázel III néven ismert globális pénzügyi szabályozást, amely ugyan még nem öltött végleges formát, de biztos, hogy a jelenleginél szigorúbb követelményeket szab a kockázatvállalás tekintetében. A bankok már most kalkulálnak ennek hatásaival, ezt mutatja, hogy a német Postbank szerdán csökkentette éves profitkilátásait. A szektorba vetett hitet csak a stressz tesztek eredményei növelték, az eredmények nyilvánosságra hozatalát követően 9 százalékkal emelkedett a banki részvények árfolyama, szemben a teljes piacon regisztrált 2,5 százalékos növekedéssel.

A javulás annak ellenére következett be, hogy a piaci elemzők nagy része nem tartotta megfelelőnek a vizsgálatot és úgy látta, hogy túl enyhe követelményeket szabtak meg az európai bankok számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.