BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rali jön a tőzsdéken?

Nagyon jó az esélye annak, hogy tőkepiaci ralival búcsúzzon el ez az év – vélik az HSBC szakértői. A kelet-európai részvények is jó választást jelenthetnek.

A világ tőzsdéi jó eséllyel emelkedést produkálhatnak az utolsó negyedévben, mivel úgy tűnik, hogy a befektetők már túlzottan pesszimisták a gazdasági növekedési kilátásokat illetően – vélik az HSBC Global Asset Management szakértői.

Annak ellenére, hogy a növekedési kilátások nem túl biztatóak, nem láthatók olyan jelek, amelyek a w alakú recesszió lehetőségét vetítenék előre – nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek Philip Poole, a HSBC Global Asset Management makro- és befektetési területének vezetője. A szakértő úgy látja: a tőzsdei forgalom szeptemberre várható emelkedése, illetve a befektetőknek a változatlanul alacsony kamatkörnyezet miatt rendelkezésére álló bőséges likviditás szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a részvények árfolyama növekedésnek induljon.

A feltörekvő piacok állapotát tükröző MSCI Emerging Markets Index csak kicsit mozdult el ebben az évben, holott 2009-ben még rekord mértékű, 75 százalékos emelkedést produkált. A fejlett államok tőzsdéinek állapotát tükröző MSCI World Index pedig még 5,6 százalékkal csökkent is az idén, miután az európai államadósság-válság, az amerikai növekedés lassulása a pesszimizmust erősítette a befektetőkben. Poole szerint viszont a piacok már átestek a ló túloldalára: a hangulat most már túlzottan negatív, ez pedig arra utal, hogy a trendnek előbb-utóbb meg kell fordulnia. A szakértő szerint szeptembertől a befektetők már az év végére fókuszálnak, és a kockázati étvágy jó eséllyel növekszik majd.

Az HSBC Global Asset szerint a feltörekvő piaci papírok tartogatnak jobb növekedési lehetőségeket, vagyis azokat érdemes felülsúlyozni a fejlett országok részvényeivel szemben. A cég első számú kedvence Oroszország a nagy feltörekvő piacok közül, elsősorban az árupiaci árak alakulása, illetve a piacok értékelése tükrében. Kínával kapcsolatban Poole semleges ajánlást fogalmazott meg, mondván, hogy bár a növekedés üteme láthatóan lassul, az változatlanul fenntarthatónak tűnik.

Hasonlóan vélekedett a Bloomberg Television-nak adott interjújában Mark Möbius, a Templeton Asset Management tőzsdeguruja is, aki szerint így, hogy nem kell a w alakú recessziótól tartani, folytatódó ralira van kilátás a tőzsdéken.

Az optimista jóslatok természetesen kedvezhetnek a magyarországi folyamatok alakulásának is. Bár a gyorsjelentési szezon gyakorlatilag véget ért, annak különösebb hatása nem volt a BUX index alakulására, és a hazai tőzsdemutató mozgását, mint mindig, ezúttal is az amerikai fejlemények határozzák meg leginkább. Márpedig, ha a nagy amerikai és európai tőzsdék tényleg ralival búcsúznak el 2010-től – hacsak nem történik itthon valamilyen drámai fejlemény - az a magyar részvények árfolyamán is tükröződik majd.  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.