BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Mol húzta fel a tőzsdét

Vegyesen teljesítettek a részvények az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén, a BUX enyhe emelkedésében a Mol részvények játszották a főszerepet.

A BÉT részvényindexe, a BUX a múlt héten 173,81 ponttal, 0,76 százalékkal emelkedett, 23.045,71 ponton zárt pénteken. A vezető részvények közül az OTP-nek és a Richternek csökkent az árfolyama, a többi blue chip nyereséggel zárta a hetet, a legnagyobb, 3,5 százalékos emelkedést a Mol-részvények érték el. Az index a 2009. december végi 21.227,01 pontos értékénél jelenleg 1.818 ponttal, 8,6 százalékkal áll magasabban.

A heti részvényforgalom 77,6 milliárd forint volt, míg az előző héten 87 milliárd forint értékben születtek üzletek. Az összforgalom közel 62 százalékát az OTP részvények adásvétele tette ki. A Mol 15,5 százalékkal, a Richter 9,6 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 4,8 százalékkal részesedett.

 Hektikus hetet tudhat maga mögött a Budapesti Értéktőzsde. Hétfőn az amerikai piac zárva tartása miatt visszafogott kereskedéssel, de emelkedéssel indult a hét. A bizonytalanság kedden folytatódott, aznap viszont lefelé korrigáltak az árfolyamok. Szerdán aztán a régi szép napokat idéző 24 milliárd forintos forgalomban jelentősen emelkedett a BUX. Az európai tőzsdéket is felülmúló teljesítménye azért volt meglepő, mert aznap a forint gyenge volt, a svájci frank forinttal szembeni árfolyama például szerdán történelmi rekordot ért el 226,41 forinton. A hét utolsó két kereskedési napját már a gyengülés uralta a részvénypiacon, a forint helyzete pedig stabilizálódott a devizapiacon. A svájci frankot pénteken délután 218 forint körüli árfolyamon jegyezték.

Kovács Krisztián, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint a svájci frank erősödése minden pénzügyi piacokon zajló folyamat közül a legfontosabb Magyarország számára, ennek folytatódása, vagy komoly korrekciójának elmaradása erős nyomást gyakorolna minden magyar eszköz piacára.

A részvények közül elsősorban az OTP árfolyamára hat negatívan a frank erősödése, emiatt ugyanis tovább romolhat a bank hitelportfóliójának minősége.

Az OTP múlt heti értékvesztésében közrejátszott az is, hogy a pénzügyi szektorban jelentős a várakozás a baseli követelmények újrafogalmazása miatt. A banki tevékenységgel összefüggő szabályokat tartalmazó Basel III megállapodásról a hét végén várható európai uniós döntés. Emiatt ismét felerősödtek az aggodalmak az európai bankszektor kilátásait illetően, ami a bankrészvények árán is érződött.

    Az OTP-nek ezen a héten sem sikerült az 5.000 forintos lélektani határ fölé kerülnie. A bankpapír 0,90 százalékos gyengüléssel, 4.855 forinton zárta hetet.

    A Mol számára kedvező hír volt, hogy a kormány megerősítette: tárgyalnak Oroszországgal a Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) kezében lévő 21,2 százaléknyi Mol-részvényről. Az olajrészvény a héten 3,50 százalékkal drágult, 22.150 forinton fejezte be a kereskedést pénteken.

    A Magyar Telekom részvények ára 2,22 százalékkal 692 forintra nőtt.

    A Richter árfolyama 2,08 százalékkal 46.805 forintra csökkent.

    Az Egis 1,22 százalékos erősödéssel, 20.750 forinton fejezte be a hetet.

    A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 25,55 ponttal, 1,27 százalékkal 2.042,49 pontra emelkedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.