BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy magyar taxisofőr devizahitelével példálózik egy amerikai szaklap

A devizában felvett kölcsönök miatt nehéz helyzetben vannak a közép-kelet-európai országok. A stabilitás fenntartása érdekében fontos, hogy a hitelesek fizetni tudják a felvett kölcsönöket.

Európa perifériáján a kilábalás még mindig törékeny, s már az írek is egyre nehezebben menedzselik adósságukat. A CDS-felár a közép-európai régióban és a PIIGS országokban meredeken emelkedett az elmúlt hetekben. „Van egy kis probléma, ami mellett nem mehetünk el. Hogyan szerezhetik vissza a PIIGS országok a versenyképességüket ameddig az euró szorításában vannak?”

A közép-kelet-európai országok kikerültek a figyelem középpontjából, s most a PIIGS-ekért aggódhatnak a befektetők, de azért is, hogy az átlagos magyar taxisofőr visszafizesse a frankban denominált adósságát – teszi fel a kérdést egy svájci bankár a BusinessInsider  New York-i gazdasági szakportálon.

A példaként említett budapesti taxisofőr 2,5 millió forint hitelt svájci frankban vett fel, valamivel több mint két és fél évre. Hozzávetőleg 70.000 forintot fizetett havonta, de most 30 százalékkal többet, miközben a jövedelme 20 százalékkal csökkent. A törlesztőrészlet meghaladja fizetésének felét. Kérdés, meddig tudja fizetni a hitelt? - szól a cikk.

A devizaadósság a régióban „rettenetesen” magas szinten áll a GDP százalékában, mely 2003 és 2008 között terjedt el Magyarországon. Meglepő módon nem is svájci bankok adták a kölcsönöket: 2009-es adatok alapján az UBS és a CE a hitelek 2 százalékát birtokolja. A legnagyobb hitelezők más európai bankok.

A magyar taxisofőr előidézhet egy „pénzügyi-cunamit” az európai bankszektorban, a térségbeli frankban és euróban eladósodott országokkal együtt – állítja a bankár.

Roubini ennél szebbnek látja a helyzetet

A Dr. Végzetként is ismert Roubini elmondta, hogy az Orbán-kormány által bevezetett bankadó jelentős terhet ró a bankokra, amelyek hitelezési képessége ezáltal is csökken. Ezzel párhuzamosan a svájci frank erősödik, tovább nehezítve a devizahitelesek helyzetét.

Roubini szerint a makrogazdasági tényezők is súlyosbítják a helyzetet, mivel Magyarország gazdasága – a többi régiós állammal ellentétben – stagnál idén a közgazdász számításai szerint. Roubini hozzáteszi: a nehézségekkel küzdő bankszektor számára újabb csapás a kabinetnek a jelzáloghitelesek megsegítését célzó terve, amely szerint a hitelfelvevők szankció nélkül öt évvel hosszabbíthatnák meg kölcsönük futamidejét.

Nem csak Roubini kongatta meg ma a vészharangot. Ewald Nowotny , az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja aggodalmát fejezte ki a devizahitelek miatt, amelyek meglátása szerint komoly kockázatot jelentenek Magyarországra nézve.

A Nemzetközi Kifizetések Bankjának (BIS) statisztikái szerint a Raiffeisen, és az Erste a két legnagyobb hitelező Magyarországon. Nowotny megfogalmazása szerint a devizahitelek akut kockázatot jelentenek, különösen azért, mert a forint gyengélkedése és a svájci frank erősödése együttesen fejtheti ki negatív hatását.

Svájc bizony bivalyerős

A svájci gazdaság idén 2,7 százalékkal bővülhet, véli a KOF svájci gazdaságkutató. Eddig 1,8 százalékos növekedést vártak, így a módosítás a prognózis jelentős felfelé módosítását jelenti.

A svájci gazdaság idén gyorsabban növekedhez, mint az EU és az Egyesült Államok, közölte az intézet hétfőn. Jövőre 1,8 százalékkal nőhet a svájci gazdaság, amit az előzetes 1,6 százalékról módosítottak. 2012-re a várható növekedés 2,2 százalék.

Az SNB mindent megtesz a defláció ellen

A Svájci Nemzeti Bank kamatdöntő ülésén nem változtatott irányadó rátáján, 0,25 százalékon hagyta az alapkamatot. A jegybank módosította előrejelzéseit, az inflációra vonatkozó prognózisát jelentősen csökkentette.

A jegybank kiemelte: a svájci gazdaság növekedése lassulni fog a második félévben és 2011-ben. A globális gazdasági kilátások bizonytalanok – állapították meg. Az SNB nem zárja ki a deflációt sem jövő év elejére, ami ellen küzdeni fognak. Így nincs kizárva az intervenció: vagyis a frank gyengítésére (erősödésének megakadályozására) tett lépések.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.