BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sikeres volt az ír kötvénykibocsátás: megnyugodhatnak a piacok

A kötvényaukció a tervek szerint történt. Az aukciót aggodalom övezte, ugyanis újra felerősödtek az eurózónával kapcsolatos aggodalmak.

Az ország 500 millió euró értékben tervezett eladni 4 év lejáratú állampapírt, és 1 milliárd euró értékben 8 év futamidejűt. Az aukció a tervek szerint alakult – írja a CNBC.

A kereslet nagy volt az ír papírokra, a 4 éves (500 millió euró értékben kibocsátott) papírok hozama 4,767 százalékon alakult, és 2,54 milliárd euró ajánlat érkezett. A 8 éves (1 milliárd euró értékben kibocsátott) kötvények hozama 6,023 százalék lett, az ajánlatok majdnem elérték a 3 milliárd eurót.

Az ír 8 éves kötvényhozam júniusban 5,088 százalék volt, a négy éves májusban 3,11 százalék – közölte a CNBC.

Előzmény

A mai 1,5 milliárd eurós ír kötvénykibocsátás előtti napokban égbe szökött a szigetország papírjainak hozamfelára és hitelbiztosítási árfolyama (CDS), miután egy pénteki újságcikk pánikrohamot indított el a piacon.

Az írek esetében a bankmentési akciók várható összköltségével kapcsolatban erősödtek fel a félelmek, miután az egyes elemzők szerint akár 40 milliárd eurót is elérheti, és Dublin az IMF és az EU segítségére szorulhat.

Írországnak újra kell gondolnia a költségvetési hiány csökkentésére vonatkozó terveket, ugyanis a gazdasági növekedés rosszabb a vártnál, mondta az Ír Nemzeti Bank kormányzója hétfőn.

Fekete felhők gyülekeznek az eurózóna felett

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.