BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Iszapár: Csaknem kétmilliárdos a kár az előzetes becslések szerint

A Groupama Biztosító ügyfeleinél a vörösiszapár okozta ingatlankár értéke elérte a félmilliárd forintot. Az AEGON Magyarország szakemberei előzetesen 1 milliárd forintra becsülik a társaságnál biztosított károsultak lakóingatlanában és vagyontárgyaiban keletkezett károkat. A generali közlése szerint az előzetes becslések alapján a társaságnál biztosított ingatlanokban és ingoságokban keletkezett kár elériheti a 200 millió forintot.

Százötven, a Groupama Garancia Biztosító által biztosított ingatlant sújtott a vörösiszap katasztrófa - tudta meg a Világgazdaság Online. Az érintett ingatlanokban a jelenlegi felmérési eredmények szerint félmilliárdos kár keletkezett - tájékoztatott a biztosító. A társaság 30 fős, vagyon- és gépjármű-kárszakértői és ügyfélszolgálati csapattal vonult ki a helyszínre. A biztosító tájékoztatása szerint még pénteken sikerül befejezni a kárfelmérést Kolontáron, Devecserben ez a folyamat még tart és elhúzódhat, mivel vannak még olyan területek melyek megközelítése nem lehetséges.

Az AEGON Magyarország szakemberei előzetesen 1 milliárd forintra becsülik a társaságnál biztosított károsultak lakóingatlanában és vagyontárgyaiban keletkezett károkat. A társaság megkezdte a károk dokumentálását, várhatóan jövő hét közepére befejezik a károk felmérését.

A biztosító által a legérintettebb Devecser és Kolontár településeken 50-60 család lakóingatlanában és vagyontárgyaiban keletkeztek a legkomolyabb károk, amelyek egyenként több milliós nagyságrendűek. A kárszakértők tájékoztatása szerint megközelítőleg 100 az Aegon által biztosított ingatlanban keletkeztek károk. A becslések szerint 50-100 közé tehető a károsodott gépjárművek száma.

A Generali-Providencia Biztosító előzetes helyszíni kárfelmérése szerint Devecseren és Kolontáron 8 lakóépületben és a bennünk tárolt ingóságokban mintegy 30 millió forint kár keletkezett. Sérült továbbá egy kolontári tojásfeldolgozó üzem és több devecseri üzlethelyiség, az itt keletkezett kár előzetes becslések szerint 163 millió forint. A vörösiszap által okozott károk körülbelül fele épületkár, a fele pedig az ingóságokat érint.

Az alábbi biztosítók már korábban jelezték, hogy 150 ezer forint gyorssegélyt folyósítanak károsult ügyfeleik részére: Aegon, Generali, Allianz, Groupama Garancia, Union. A kezdeményezéshez csatlakozott a K&H Biztosító is.

A legfontosabb a károk pontos rögzítése!

Az iszapkatasztrófa nyomán a kártérítésre igénytartók legfontosabb feladata, most a károk minél pontosabb rögzítése és dokumentálása - mondta el a károsultak közül pertársaságot alakítók által megbízott ügyvédi iroda vezetője, Dr. Magyar György a Duna Televízió Police Magazin című műsorának. Sokoldalú és összetett szakértői vizsgálatok nyomán derülhet majd ki, mi vezetett a katasztrófához és csak ezt követően lehet megnevezni az okokat és az esetleges felelősöket - szögezte le az ügyvéd.

A környezetvédelmi jogszabályok alapján a szennyező fizet- elv érvényesül, azaz a szennyezés okozója köteles a keletkezett károkat megtéríteni. Már kisebb szennyezések esetén is rendkívül magas kárelhárítási és kártérítési összegek keletkezhetnek, amelyek teljesítésére sokszor a kárt okozó cégek nem képesek. Ilyen esetek elkerülésére célszerű lehet környezetvédelmi felelősségbiztosítást kötni, hogy a kárt okozó cég helyett a biztosító tudjon helyt állni, mondta el Dr. Nádasdy Zoltán, a Noerr és Társai Ügyvédi Iroda vezetője.

A szakértő azonban felhívja a figyelmet, hogy a környezetvédelmi törvény rendelkezései szerint külön kormányrendeletben meghatározott a környezethasználó tevékenységéhez mért környezetvédelmi biztosítás kötésére kötelezhető. Azonban jelenleg nincs hatályban ilyen kormányrendelet, azaz a cégeket jogszabály nem kötelezi, felelőségbiztosítás megkötésére.

Hétfő óta többször átkutatták a vörösiszappal elöntött Torna patakot, illetve lecsapolták a halastavat, de nem jártak eredménnyel. MAL: Mi betűre betartottuk a szabályokat Az iszapömlés-katasztófát okozó MAL Zrt. vezetői szerint a cég minden szabályt betartott, és minden az előírásoknak megfelelően történt. Bakonyi Zoltán, a MAL Zrt. vezérigazgatója pénteken azt követően nyilatkozott, hogy végighallgatta Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek tett jelentését.

Hozzátette: az iszapréteg sokkal kevesebb volt a tározóban a megengedettnél. Betűre pontosan betartottunk minden szabályt - fogalmazott. -->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.