BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mínuszban nyitott a tőzsde

A nap egyik főszereplője a Magyar Telekom lehet, miután a cég szerdán reggel jelentette be, hogy az idén 27,5 milliárd forint különadót kell befizetnie a központi költségvetésbe, de ez nem érinti a 2010-es már közölt célkitűzéseket. A cég arra számít, hogy a rendkívüli tételek nélkül számolt kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) 2010-ben továbbra is 7-9 százalékkal csökken az előző évhez képest.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 93,90 pontos csökkenéssel, 23.383,30 ponton nyitott szerdán. A legutóbbi, keddi záró értékéhez képest 0,40 százalékkal gyengült.

A legfrissebb piaci adatokért kattintson ide!

Szegner Balázs, a BudaCash elemzője szerint a fizetési kötelezettség többnek tűnik a vártnál, és a társaság még mindig nem nyilatkozott, hogy változik-e az osztalék nagyságrendje: 70-74 forint részvényenként. Az elemző szerint a távközlési papír árfolyama akár 550 forint alá is benézhet egy "első körös" eladási hullám hatására. Ezt növelheti a piacokon eluralkodó kedvezőtlen hangulat. A piac a kínai kamatemelést rossz üzenetként vette annak ellenére, hogy kamatemelés általában akkor van, ha vissza kell fogni a gazdaságot - magyarázta az elemző.

Csökkenéssel nyitott Európa

A főbb európai tőzsdék csökkenéssel kezdték a szerdai kereskedést. A londoni FTSE-100 index 0,31 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 0,33 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,47 százalékkal esett az első percekben. Kedden csökkenéssel zártak a főbb európai tőzsdeindexek: az FTSE-100 0,67 százalékkal 5.703,89 pontra gyengült. A frankfurti DAX-30 0,4 százalékkal 6.490,69 pontra süllyedt. A párizsi CAC-40 0,71 százalékkal 3.807,17 pontra hanyatlott. A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,5 százalékkal 1.082,51 pontra csökkent.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője, még a Magyar Telekom közleménye előtt azt mondta, hogy ő csökkenést vár a piacon, amire jelzést mutat a forint gyengesége. Az OTP közel két hónapja tartó töretlen emelkedése nem csoda, "tehát megérett a korrekcióra". Balásy Zsolt emlékeztetett arra, hogy a bankpapír árfolyama alig két hónap alatt 4.500 forintról 35 százalékot emelkedett kedd estére. Az emelkedés nagysága az, ami azt sugallja, hogy "még bőven van tartalék" az esésben, így a hét hátralévő részében talán gyengülés következik - vélekedett az elemző.

    A CIB Bank elemzői felhívják a figyelmet arra, hogy Európában bizonytalan nyitás várható, míg Ázsiában eddig vegyes a teljesítmény. Szerdán jelentősebb makrogazdasági adatot nem publikálnak, de számos nagy cég - köztük a Boeing, az eBay, a Morgan Stanley és a Wells Fargo - közzéteszi három negyedéves gyorsjelentését.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.