BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trichet csapdában - Olcsó pénztől függnek a bankok

A Bloomberg elemzése emlékeztet arra, hogy az Európai Központi Bank (EKB) rászoktatta a bankokat az olcsó pénzre a válság idején, erről pedig nem szívesen mondanak le.

Az Európai Központi Bank két évvel ezelőtt vezette be a rendkívüli likviditási lehetőségeket a bankok számára és a válság végéhez közeledve igyekszik ezeket fokozatosan kivonni. Ugyanakkor a helyzet nehéz, hiszen az adósságválsággal küzdő eurózóna tagországok államkötvényeit csak rekord-közeli felárral hajlandóak megvásárolni a befektetők. A pénzintézetek továbbra is az EKB-től kapott olcsó pénztől függnek.

"Az EKB csapdába esett, a kijáratokat eltorlaszolták" – fogalmazott az RBS európai vezető elemzője a Bloombergnek nyilatkozva. Jacques Cailloux szerint a hitelpiacok állapota arra kényszeríti a pénzintézeteket, hogy még jó ideig válság üzemmódban működjenek.

Az EKB ma ülésezik Frankfurtban és várhatóan továbbra sem emeli meg az alapkamatot a mostani rekord alacsony szintről. A Bank továbbra is korlátlan mennyiségben kínál heti, havi és háromhavi hiteleket, és közben tiltakozik amiatt, hogy "zombi bankokat" kell segítenie. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a fontosabb jegybankok (Japán Jegybank, Fed) jelenleg ismét lazításra készülnek a gazdaság élénkítése céljából, az EKB viszont továbbra is a rendkívüli intézkedések kivezetését célozza a nyilatkozatok szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.