BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átmeneti forinterősödés?

Az amerikai élénkítés gyengíti a frankot – jegybanki döntésektől függ a kurzus

Az amerikai jegybank várható gazdaságélénkítő lépése a fő oka annak, hogy az utóbbi napokban jelentősen gyengült a svájci frank, a forint erősödését pedig az okozta, hogy nőtt az esély az államháztartás tervezett hiányának betartására. Két hónapja még 220 forint felett volt a svájci frank árfolyama, a hét elejére viszont 196 forint közelébe csökkent az értéke. A frankhitelesek számára kedvező folyamatok azonban könnyen ideiglenesnek bizonyulhatnak.

Javultak az USA és az Európai Unió, különösen Németország gazdasági kilátásai, ettől megfordult a tőkeáramlás, a korábban svájci frankba menekülő pénz most leginkább euróba áramlik, s az USA felé is megnőhet a befektetői kedv – mondta Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája. A folyamatot az erősíti, hogy az amerikai jegybank várhatóan jelentős összegű kötvényvásárlást tervez, ez élénkítheti az ország gazdaságát és növelheti a befektetők kockázatvállalási készségét.
A stratéga a svájci gazdaság erőssége és a frank menedékdevizaként való működése alapján korábban arra számított, hogy az árfolyam újból megközelíti a 220 forintot, és azt követően is csak ideiglenesen csökkenhet 200 forint alá. Az árfolyamgrafikonból kirajzolódó fej-váll alakzat alapján azonban most lehetségesnek tartja a frank további gyengülését is. Ezt azonban később könynyen megfordíthatja egy ellentétes irányú tényező.

A svájci frank gyengülésének és a forint erősödésének három okát is említette lapunknak Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője. Szerinte a legfontosabb, hogy az amerikai jegybank ma várhatóan további 500-1000 milliárd dollár értékű kötvényvásárlásról dönt. A gazdaságélénkítő lépés a tartalék devizák árfolyamát csökkenti, a magasabb kamatozású és kockázatú devizák árfolyamát erősíti. Fél éven belül azonban növekedhet a felszültség az amerikai gazdaság rossz állapota és a forgalomban lévő pénz nagy mennyisége között, ez visszafordíthatja a folyamatot. A svájci frank gyengüléséhez szerinte az is hozzájárult, hogy Svájcban alacsonyabb inflációra lehet számítani, mint korábban. Emiatt a jegybank várhatóan később emel kamatot, ettől kevésbé lett vonzó a svájci frank.

A forint erősödése pedig annak köszönhető: nőtt a valószínűsége annak, hogy az ország nem lépi túl az államháztartás tervezett hiányát.
Elsősorban technikai jellegű és várhatóan ideiglenes a svájci frank erősödése – véli Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank elemzője. Szerinte a svájci frank látványos erősödés után eljutott egy olyan szintre, amelyen a befektetők már túl erősnek tartották, ezért kezdett gyengülni. Emellett a devizapiaci szereplők gazdaságélénkítő lépéseket várnak az amerikai, a brit és a japán jegybanktól, valamint az Európai Központi Banktól. Az ezzel kapcsolatos várakozások és az azoknak megfelelő döntések tovább fokozzák ezt a folyamatot.

A svájci frank forinthoz viszonyított árfolyamát – véli a Raiffeisen Bank elemzője – rövid távon a fontosabb jegybankok gazdaságélénkítő lépései csökkentik. Középtávon azonban korrekcióra, az árfolyam csökkenésére számíthatunk, hosszabb távon pedig a magyar költségvetéssel kapcsolatos hírek befolyásolhatják a kurzust. Az elemző 200–210 forint közötti árfolyam stabilizálódására számít.

A svájci frank ereje a Raiffeisen Bank elemzői szerint még sokáig fennmarad, több tényező okán is. Közülük a legfontosabb, hogy az ország gazdasága alacsony infláció és jelentős külkereskedelmi többlet mellett gyorsan fejlődik. Ezért a svájci jegybank számos más ország központi bankjával ellentétben nem vesz részt a devizaháborúban, és intervencióval sem gyengíti a frankot az export növelése érdekében. Ráadásul bármilyen nemzetközi gazdasági vagy politikai probléma felmerülésekor a frank menedékvalutaként működik.
A bank két hete kiadott előrejelzésében még újabb árfolyamcsúcsokra számított, decemberre 232, jövő márciusban 220 forint körüli árfolyamot prognosztizált. Kovács Mátyás, a hitelintézet elemzője szerint akkori prognózisuk óta a forint erejével kapcsolatos kilátások javultak, a svájci frank erejével kapcsolatos kilátások viszont nem módosultak.

Komoly kitettség
A hazai háztartásoknál szeptember végén még mindig közel 4700 milliárd forintnyi svájci frankban denominált hitel volt, ez a teljes portfólión belül nagyon komoly, 56 százalékos kitettséget jelentett. Ráadásul a frankban nyilvántartott hitelek nagyobb része ingatlanalapú: a harmadik negyedévben 2327 milliárd forintnak megfelelő franklakáshitel és bő 1800 milliárdnyi szabad felhasználású jelzálogkölcsön volt az ügyfeleknél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.