BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meddig szakad még a földgáz ára?

Az őszi árfolyam-összeomlás legfőbb oka a szűkös tárolókapacitások miatti aggodalom

Az elmúlt három hónap alatt közel 30 százalékos értékvesztést szenvedett el az észak-amerikai földgáz jegyzése, a legközelebbi kereskedett, novemberi határidős lejárat vesztesége pedig az év eleje óta megközelíti az 50 százalékot. Első ránézésre meglepőnek tűnhet, hogy erre akkor kerül sor, amikor a piacok ismét elkezdtek számolni az újabb jegybanki likviditásbővítés hatásaival.

A legtöbb nyersanyag esetében a papírforma működött; a kvantitatív lazítás napirendre kerülése óta sorra történelmi rekordot döntött az arany és az ezüst árfolyama, sokéves csúcsig száguldott a palládiumé és a rézé. A mezőgazdasági termények ára ugyancsak az egekbe szökött.

A földgáz alulteljesítése szembetűnő a nyersolajhoz mérten is. Az egy hónapos határidős árfolyamokból képezett nyersolajár/földgázár hányados a 25-öt közelíti, ez historikus összehasonlítás alapján extrém magasnak számít. Ennél nagyobb csak a tavalyi recessziót követő fűtési időszak kezdetén volt. A hányados kitágulását segítette, hogy az erőteljes ázsiai kereslet nem jelenhetett meg a sokkal inkább lokális piacú észak-amerikai földgáz árának alakulásában. A földgáz még ennek ellenére is rendkívüli mértékben alulárazott a nyersolajhoz képest, a készletszintek miatt kényszerpályát befutó árfolyam-alakulás következtében, a novemberi határidős árfolyamok alakulásában ugyanakkor ez aligha jelent bármiféle támaszt.

A jelenlegi árfolyamok mellett a földgázár alig a negyedét teszi ki a nyersolaj azonos fűtőértékre vetített árának. A fűtőérték-paritáson alapuló összehasonlítást ugyanakkor érdemes komoly fenntartásokkal kezelni, mivel az olajból származó finomított termékek nem egyszerűen hőértéket képviselnek.

Ha abból indulunk ki, hogy a kínálati oldalon jelentős mértékű változásokat hozó palagáz teljes ciklusra vetített kitermelési költsége 4 USD/MBTU körül alakul, akkor a jelenlegi 3,3 dolláros földgázárfolyam nem tűnik fenntarthatónak. Rövid távon viszont lényegében nincsen olyan kitermelési költségszint, amely felülírná a készletek túlcsordulása miatti aggodalmakat. Az alulteljesítést keresleti és kínálati oldalról is számos rövid és középtávú tényező támogatta. A jelenlegi túlkínálat a földgáziparban lezajló változások miatti strukturális, illetve a recesszió hatásaként megjelenő – ciklikus – komponensekre bontható. Az utóbbi jól tetten érhető abban, hogy a gyengébb kereslet hatására a termelő földgázkutak számának drasztikus visszavágása ellenére sem csökkent ez év tavaszán a tározókból kinyerhető földgázmennyiség a meglehetősen magas 2009-es szintek alá.

A hosszabb távon megmaradó strukturális változások közé egyértelműen a nem konvencionális földgáztermelés – elsősorban az úgynevezett palagáz kitermelése – sorolható. Az észak-amerikai palagázvagyon létezése régóta ismert, a kitermelés ugyanakkor csak az elmúlt három-négy évben ért el robbanásszerű növekedést, alaposan túlszárnyalva a korábbi várakozásokat. A kitermeléshez igénybe vett megoldások sokat fejlődtek az elmúlt évtizedben, a tényleges fellendülést azonban leginkább a palagázlelőhelyek nagyon pontos beazonosítását lehetővé tevő módszertani előrelépés segítette elő. Mindezek hatására a néhány éve még földgázimportra szoruló észak-amerikai piac földgázfelesleggel szembesül, a tényleges export ugyanakkor még erősen korlátozott cseppfolyósító kapacitások hiányában.

Az őszi hónapokban tapasztalható látványos összeomlás leginkább meghatározó, rövid távú oka a szűkös tárolókapacitások miatti aggodalom. Rövid távon a piac elsősorban amiatt aggódik, hogy 2009 után a földgázkészletek ezúttal is vészesen megközelítették a rendelkezésre álló fizikai tározókapacitás értékét. Amennyiben a tározók telítődnének, a kitermelők nem a tőzsdei leszállítási pontokon adnák el a földgázt, hanem nyomottabb áron, közvetlenül a kútfőnél megpróbálnák értékesíteni azt, emiatt a pénzügyi elszámolású kontraktusok ára újabb zuhanórepülésbe kezdene. Egy ilyen szcenáriót nézve a földgáz ára akár a 2 dollár körüli szintekig is beeshetne.

Mennyire valós ez a szcenárió? Az elkövetkező napokban, a fűtési szezon fokozatos beindulásával a tározókban levő földgázmennyiség tetőzése várható. A 2000–09 közötti időszakot historikusan nézve erre a 45. hét körül került sor. A tározókból kinyerhető földgáz mennyisége 3755 milliárd köblábat tett ki a múlt héten, megközelítve a 4100 milliárd köbláb körül húzódó névleges tározókapacitást. A piac a névleges kapacitástól elmaradó technikai kihasználhatóság és a váratlanul enyhe időjárás együttes bekövetkezése ellenére is csak kisebb valószínűséget adhat a tározók teljes fizikai telítődésének.

Mindezek alapján a címben feltett kérdésre az a válasz adható, hogy időben nézve nagyon közel járunk a mélypont eléréséhez. Az elkövetkező napokban a készletek tetőzése várható, ez a generikus egyhavi határidős árfolyam további esését is megakadályozza. Fontos hangsúlyozni ugyanakkor, hogy a fűtési időszakban a kamattartalom magas, a határidős kontraktusok kifutásával pedig emelkedik a földgáz drágulására fogadó befektetők bekerülési ára. Az alulárazottság ellenére rövid távon emiatt még mindig érdemes óvatosabbnak lenni. A készletek vártnál jóval lassabb mértékű leépülése még mindig veszteséget okozhat a földgázban (közvetlenül vagy ETF-ekkel, certifikátokkal) vételi pozíciót vállaló, illetve a nyersolaj-földgáz hányados zárulásában gondolkodó befektetőknek.
Nemcsak az egy hónapos nyersolaj- és földgázárakból képezett hányadosok mutatnak extrém értéket, hanem a távolabbi lejáratok is. A relatív alulárazottság majdnem ugyanilyen mértékben fennáll akkor is, ha egy hónapos helyett egyéves határidős árfolyampárokat nézünk: a nyersolajár/földgázár hányados 20 feletti, szemben az elmúlt évtizedre jellemző 7,7-es átlagértékkel.

Érdemes kiemelni, hogy míg a konvencionális gázkutaknál technológiai és pénzügyi megfontolásokból nem mindig számolhatunk a kitermelés időszakos szüneteltetésével, addig az egyébként is szakaszosan kitermelt palagáz térnyerésével valószínűsíthetően felgyorsul a kínálati oldali reakció. Egyéves időtávon gondolkodva a jelenleg extrém magas nyersolajár/gázár különbség záródására, illetve a földgáz magára találására számítunk, ennyi idő alatt a fundamentális tényezőkben már megjelennek számottevő változások. Idesorolható a fűtési szezon alatti készletleépülés, illetve a nyomott árak hatására bekövetkező kínálati oldali reakció.

A szerző az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő részvényportfólió-menedzsere

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.