BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rejtett bankköltségek? Többszörösen drága a deviza?

A sláger devizák árfolyam-növekedése ismert és megélt hatás legtöbbünk számára. De van egy ennél rejtettebb és kevésbé szembeötlő költségünk is a devizákkal kapcsolatban: a váltás. A makrogazdasági és piaci folyamatok a bankokat a vételi és eladási árfolyamok közötti különbség növelésére késztették. A svájci frank esetében átlagosan 27%-kal, míg az euró esetében átlagosan 12%-kal növekedett a váltási ügyleteink költsége - derül ki a Bankometer.hu elemzéséből.

Az elmúlt időszakban a legnagyobb démonunk a bankügyleteinkkel kapcsolatban a devizaárfolyamok növekedése volt.  Az árfolyamváltozás hatására az elmúlt időszakban a hiteleinkhez kapcsolódó havi törlesztő részleteink 10-30%-os mértékben növekedtek, amely nem csak a hitelügyleteinkre, hanem a külkereskedelmi ügyleteinkre is komoly hatással van. Az árfolyamváltozáson túl azonban van egy díj, amely bár kisebb hatású, mégis érezzük: az egyes bankok által meghatározott vételi és eladási árfolyam közötti különbség. Amikor valamilyen devizanemben, vagy valutanemben pénzt váltunk vagy visszaváltunk, akkor a váltásért (konverzióért) a bank egyfajta díjat számít fel: más a vételi és más az eladási árfolyam. A Bankometer.hu legfrissebb elemzése ennek a banki díjtételnek az alakulását járja körül.

A vételi és eladási árfolyam közötti különbség persze függ a devizanemtől és az árfolyam típustól, és természetesen a bankok összetett szempontrendszer alapján határozzák meg ezt a „váltási díjat”. Mértéke függ a bankközi piacon tapasztalható „beszerzési költségtől”, az ügyletek számosságától, és sok banktechnikai és üzletpolitikai kérdéstől. A készpénz kezelési igény miatt a valuta konverziók esetében mindig nagyobb a különbség, Euró esetében a deviza árfolyamkülönbség átlagosan 9,57 és 10,65 Ft között, a svájci frank esetében ezek az értékek 6,33 Ft - 8,02 Ft között alakultak.
 
„A váltási ügyleteinkkel kapcsolatos költségeink is az olyan bankköltségeink közé tartoznak, amelyek jellemzően nincsenek a látómezőnkben. Bár lakossági bankhasználóként ezek a költségek jellemzően devizahitel ügyleteink és külföldi utazásaink során merülnek fel, alkalmanként mindössze néhány száz, vagy egy-két ezer forintos költséget okozva számunkra, ugyanakkor a kis, -és középvállalatok számára már mérhető költséget okoznak a külkereskedelmi ügyletek során” – mondta el Veres Mátyás a Bankometer.hu portált működtető cég vezetője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.