BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szakadék szélén egyensúlyoz az euró

Az euró jegyzése kissé emelkedett kedden Ázsiában, noha még mindig kísértik az euróövezet adósságproblémái miatti aggodalmak. A dollár jegyzése viszont három heti mélypontra süllyedt a jennel szemben.

Az euró 0,3 százalékkal erősödött 1,3345 dolláros szintre, ami egy centtel haladja meg a hétfői 1,3246 dolláros mélypontot. Az euró tehát megkapaszkodott, elsősorban annak köszönhetően, hogy a hírek szerint az ír kormány még ma elfogadja a válság költségvetést.

Az 1,3268 dolláros szint jelenleg stabil támasznak tűnik, ez az árfolyam egyébként 61 százalékos gyengülést jelez a szeptemberi teljesítményhez képest. A technikai elemzők szerint az eurónak az 1,3446-os szint jelentheti a legkeményebb ellenállási pontot, amelyet az adósságválság alatt nemigen tud majd áttörni.

A dollár eközben ismét tizenegy hónapos mélyponton jár, miután a Fed nem zárta ki, hogy újabb kötvényvásárlási akcióba kezd a gazdaság megtámogatása érdekében.

Minoru Shiori, a Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities vezető deviza menedzsere a Reutersnek úgy fogalmazott: "sokan vannak, akik még mindig pesszimisták az eurót illetően. Ám én úgy gondolom, hogy a piac kissé túlságosan is előre tekintett a közelmúltban."  Mint mondta, nem tűnik úgy, mintha Spanyolországot jelenleg az adósságválság dominóhatása sújtaná.

Ez persze megtörténhet a jövőben, de nem most. Az elemző szerint az a tény, hogy a tíz éves spanyol kötvények hozama több mint 50 bázisponttal emelkedett pusztán néhány nap alatt, azt mutatja, hogy a piacok szélsőségesen előreszaladtak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.