BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az euró számára a legrosszabb csak most jön

Az euró 2005 óta látott legrosszabb éves teljesítményét nyújtja és elemzők szerint a helyzet tovább romlik az adósságválság hatására.

A Standard Chartered elemzői szerint 2011 közepére a jelenlegi 1,33 dollárról 1,20 dollárra csökkenhet az euró értéke. A Westpac Banking Corp. szintén borúlátó a kilátásokat illetően, a Wells Fargo a múlt héten rontotta az európai devizára vonatkozó kilátásait. Mindez azt jelenti, hogy a Bloomberg által a három legpontosabbnak tartott elemző cég egyaránt negatív várakozásokkal tekint az euróra.

Callum Henderson, a Standard Chartered szakértője úgy látja, hogy az ír, spanyol és portugál gondok tovább terjednek, mivel mindegyik állam jelentős költségvetési hiányt mutat és saját deviza híján nem értékelheti le a fizetőeszközt, és kamatot sem csökkent. Ebből adódóan az adósságválsággal küzdő országok mindegyike súlyos recesszióval néz szembe.

A múlt héten csúcsot ért el az euró három hónapon belül történő eladására vonatkozó opciók aránya az euró vételére vonatkozókhoz képest. Az európai bankok pedig május óta nem látott összeget fizettek azért, hogy dollárban jussanak kölcsönhöz a swap piacon. Az FX Concepts LLC, a világ legnagyobb deviza alapjának igazgatója, John Taylor úgy véli, az eurókrízis tovább tart és elképzelhető, hogy egyes országok kilépnek a közös deviza zónájából.

Az európai vezetők körében egyre növekszik a feszültség a kötvények értékesítésével kapcsolatban. A tagállamok egy része ugyanis közös kötvénypiaci térséget létesítene, ezt a tervet azonban Németország szinte biztosan meghiúsítja majd.

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, aki egyszersmind az euróöüvezet  pénzügyminiszteri tanácsának elnöke, és Giulio Tremonti olasz pénzügyminiszter a Financial Times hétfői számában azzal érvel, hogy az úgynevezett "e-kötvények" bevezetése egyértelmű üzenetet küldene a pénzpiacoknak és az európai polgároknak az "euró rendszer visszafordíthatatlanságával" kapcsolatban.

Juncker és Tremonti úgy vélekedett, hogy a jövőben létrehozandó közös kötvénypiacnak Európa vezetőjévé kell válnia, likviditásának pedig az amerikai államkötvényekéhez hasonlóvá kell válnia - írja a Financial Times.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.