BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt a magánnyugdíjpénztárak vagyona

Csaknem 125 milliárd forintnyi hozam keletkezett a harmadik negyedév során a magán-nyugdíjpénztári befektetéseken, ezzel az idén már 240 milliárd forintnál is többet nyertek a „nyugdíjtőzsdén” a kasszák ügyfelei – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) friss adataiból.

A nyereségnek köszönhetően a Stabilitás Pénztárszövetség számítása szerint a nyugdíjalapok egy kivétellel (az Évgyűrűk növekedési portfóliója) 1998 és 2010 októbere között reálhozamot értek el. Ennek mértéke a portfóliók többségénél 2-3 százalék körül van, a legjobban az Életút klasszikus alapja teljesített, amelynek hozama évente átlagosan 3,54 százalékkal haladta meg az inflációt.

Selmeczi Gabriella miniszterelnöki megbízott ugyanakkor tegnapi sajtótájékoztatóján megkongatta a vészharangot. A tagok befizetett vagyona szerinte nincs biztonságban, mivel egyre több információ utal arra, hogy a magán-nyugdíjpénztári befektetések folyamatosan veszteségeket szenvednek el. Utalt arra a cikkre, amely szerint a Honvéd Magánnyugdíjpénztárban a tagok 200 milliós veszteséget könyvelhettek el egy ingatlanbefektetésen. A hosszú távú hozamok terén egyébként a Honvéd az egyik legjobban teljesítő magánnyugdíjpénztár, és 2009-es üzleti jelentése szerint nincs közvetlen ingatlanbefektetése.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.